ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι “εξηγήσεις” και οι προβλέψεις του Κυριάκου Κώτσογλου για την πορεία της σεζόν | Ρεκόρ προ των πυλών!

Τις δικές του -σ.σ. αξιόπιστες- “εξηγήσεις, αλλά και τις προβλέψεις του για την σεζόν που είναι σε εξέλιξη, δίνει ο Δρ. Κώτσογλου αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης. Οι εκτιμήσεις του δρ. Κώτσογλου έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακολουθούν τον απολογισμό του Ιουλίου για το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης”, που έδειξε αύξηση σε σχέση με το 2022, αλλά και το 2019.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, μιλώντας στο NEWS 24/7, τονίζει ότι η αύξηση του Ιουλίου δεν είναι ότι πιο αναμενόμενο. «Μια αύξηση 4,36% στις (Διεθνείς) αφίξεις του Αεροδρομίου Ηρακλείου τον Ιούλιο του 2023, που φτάνει στο 5,93% μαζί με τις πτήσεις εσωτερικού, που είναι κατ’ ουσία επιβάτες εξωτερικού, δίνουν μια αύξηση (χονδρικά) της τάξης των 100.000 επιβατών σε σχέση με το θρυλικό για τους «άλλους» 2019 και μια αύξηση της τάξης των 50.000 επιβατών σε σχέση με το «δικό μας» έτος αναφοράς που είναι πλέον το 2022, κι αυτό δεν είναι ότι πιο αναμενόμενο».

Όπως ο ίδιο λέει, σε ένα Αεροδρόμιο όπως του Ηρακλείου, «θα ορκιζόμαστε ότι δεν θα “σήκωνε” παραπάνω κόσμο αυτό τον Ιούλιο! Αν έχουμε και μια μεσοσταθμική αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 3,5%, τον ίδιο μήνα στο Ρέθυμνο π.χ. που τις μετράει, τότε, αυτό θα δώσει στο “εμβαδόν” των εισπράξεων περί τις 350.000 επιπλέον διανυκτερεύσεις μόνο στο Ρέθυμνο. Παρότι ο συγκεκριμένος δείκτης της μέσης διανυκτέρευσης είναι «ρευστός» από τόπο σε τόπο, ακόμα και μέσα στην Κρήτη, βλ. Ελούντα, δεν φαίνεται να «ασθενεί» βαρύτατα».
Πως εξηγείται η «έκρηξη» του 2022

Ο Δρ. Κώτσογλου λέει ότι, το ότι το 2022 ήταν χρονικά ορόσημο σε σχέση με την δαπάνη, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, εγκλεισμού και αποταμίευσης, φαινόμενο το οποίο γνωρίζαμε. «Το ότι εκτός την αναμενόμενη εκλογίκευση των δαπανών το 2023 θα είχαμε επιπλέον επιβαρυντικές παραμέτρους όπως ο πληθωρισμός κι η Ευρωπαϊκή ύφεση, δεν το περιμέναμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η ανά ημέρα δαπάνη δεν πάει κακά! Δεν λέω ότι πάει εξαίσια, λέω, δεν πάει κακά… Επίσης, τα αεροπορικά εισιτήρια που είν’ ακόμα ψηλά, κι ίσως παραμείνουν, θα συνεχίσουν να οδηγούν σε λύσεις “πακέτου” που όλοι ξέρουμε προς τα που κατευθύνει και γιατί γκρινιάζει η εστίαση».

Εξηγώντας το τι συμβαίνει στην εστίαση ο Δρ. Κώτσογλου υποστηρίζει ότι εκεί υπάρχει ύφεση: «Στην εστίαση κι αν υπάρχει ύφεση, από πολλές “μπάντες”, από τους All Inclusers, που πλέον δεν έχουν διάθεση να ξοδέψουν πιο πολλά, από τους “περιπατητές” Air-BNBδες που δεν σταματάνε και από τους “πετσοκομμένους” Ευρωπαίους που δεν το ρίχνουν, πλέον τόσο “έξω” όσο το 2022 ή και την Πανδημία όπου νοίκιασαν, έφαγαν, ήπιαν και ξόδεψαν, σα να μην υπάρχει «αύριο».
Τι θα γίνει με τα έσοδα

«Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο στην αρχή αγωνιούμε για τις αφίξεις, αλλά, αυτό το άγχος μας φεύγει μήνα με το μήνα, σωστά;», ανατωτιέται ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κρήτης, τονίζοντας ότι: «Στη συνέχεια του χρόνου αγωνιούμε για το έσοδο και αυτό πάλι δείχνει να πηγαίνει στα 21 δισ. ευρώ φέτος σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας, άρα η Κρήτη του 20% του εθνικού τουριστικού «κορβανά», θα φτάσει στα 4,2 δισ;

Στο τέλος, πράγματι, αγωνιούμε για το GOP μας, ή το EBIDTA μας ή τι θα μείνει στην τσέπη μας και αυτό θα έχει μια “κρισούλα”, αλλά, εμείς θέλουμε χρονιές όπου όλοι και όλα, άπαντες, ξενοδοχεία, δωμάτια, καταλύματα, σπίτια, υπόγεια, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, καφετέριες, ταξί, αυτοκίνητα, Spa, ξεναγοί κι ότι άλλο μένει, όλοι και όλα να έχουν αύξηση! Μάλλον δε γίνεται αυτό, ειδικά όταν η προσφορά έχει ξεφύγει κι η ζήτηση αυξήθηκε λιγότερο.
Η χρονιά «θα παιχτεί» το Φθινόπωρο

Ο Δρ. Κώτσογλου εκτιμά, ότι δεν μπορούμε να “απαιτούμε” η ζήτηση να ξεπερνάει κάθε υπερπροσφορά με κάθε τρόπο, ειδικά σε μια Ευρώπη σε ύφεση. «Αν είχα να παρακαλέσω κάτι το Θεό, δεν θα ήταν για τον “πατημένο” Αύγουστο, αλλά για τους Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, όπου εκεί θα παιχτεί η χρονιά. Ο κλάδος έχει να διεκδικεί είναι η αλήθεια (αύξηση κονδυλίων αναπτυξιακού και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ευελιξία στις βίζες, θεσμικό πλαίσιο βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποδομές, υποδομές, υποδομές, …) αλλά, εγώ νομίζω ότι η χρονιά θα έπρεπε – ελπίζω ως το τέλος – να μας κάνει ανήσυχα ευτυχισμένους».
Πρόβλεψη για ρεκόρ

Η πρόβλεψη του Δρ. Κώτσογλου για φέτος είναι η εξής: «Θα πάμε σε μια χρονιά ρεκόρ, σε αφίξεις και έσοδα, αλλά με μικρότερη κερδοφορία συνολικά και ανά ΑΦΜ, αλλά με περισσότερους να δουλεύουν στον τουρισμό, να έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και διασπορά που ελπίζουμε να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα με «κόρες οφθαλμών» την αειφορία και αυθεντικότητά μας».

The post Οι “εξηγήσεις” και οι προβλέψεις του Κυριάκου Κώτσογλου για την πορεία της σεζόν | Ρεκόρ προ των πυλών! appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts