ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εταιρείες διύλισης πετρελαίου δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες (γράφημα)

Η χρηματοδότηση των πρότζεκτ των εταιρειών διύλισης πετρελαίου γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, τη στιγμή που οι τράπεζες αποφεύγουν τον τομέα των υδρογονανθράκων. 

Αν και ο κλάδος παραμένει κερδοφόρος, η προσέλκυση επενδύσεων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, σύμφωνα με τον CEO της Pengerang Energy Complex, Άλγουιν Μπόουντεν. Η προσέγγιση των δανειστών είναι πως «εάν υπάρχει η λέξη διυλιστήριο στον τίτλο ενός πρότζεκτ, δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί», ανέφερε ο Μπόουντεν σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεδομένης της απειλής της κλιματικής αλλαγής και της προσπάθειας του πλανήτη για επίτευξη του net zero, τα σχόλια του Μπόουντεν αναδεικνύουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος.

Παρά την αύξηση της ζήτησης για αργό σε ρεκόρ υψηλό φέτος, οι επενδυτές δεν προσφέρουν τόσο εύκολα χρηματοδότηση, κάτι το οποίο έχει αφήσει το σύστημα διύλισης σε δύσκολο σημείο, προκαλώντας καθυστερήσεις και μεταβλητότητα στις τιμές.

H ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης για υδρογονάνθρακες και των περιορισμένων επενδύσεων στην ικανότητα παραγωγής έχει αυξήσει τις εντάσεις τα τελευταία χρόνια. Όταν το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε πέρυσι, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξαν πως αυτό οφειλόταν στην μείωση της ικανότητας διύλισης και όχι στην έλλειψη αργού.

Τώρα, οι εταιρείες διύλισης θα πρέπει να αποδείξουν πως έχουν ξεκινήσει τη μετάβασή τους στο net-zero, όπως ανέφερε ο Μπόουντεν, υπογραμμίζοντας πως το επόμενο διυλιστήριο της εταιρείας του θα συμπεριλαμβάνει τη χρήση των αποβλήτων της μονάδας ως καύσιμα, ενώ θα ηλεκτροδοτεί μεγάλο μέρος της λειτουργίας του μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Η ινδονησιακή ΡΤ Pertamina, σύμφωνα με το στέλεχος Μαρία Κατρίν, έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις μέσω των περιβαλλοντικών της πρότζεκτ.

Οι τράπεζες έχουν θέσει περισσότερους περιορισμούς για τη χρηματοδότηση εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχοντας την πεποίθηση πως ο πλανήτης προχωρά πρόσω ολοταχώς με την ενεργειακή μετάβαση, όπως τόνισε το στέλεχος της DBS Bank Ltd., Ρότζερ Τσάρλς. 

Ο chief financial officer της ChemOne Group, Μαγιάνκ Βισνόι, από την πλευρά του, προσέθεσε πως αν και ο μόνος τρόπος εύρεσης χρηματοδότησης είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού πλάνου ενεργειακής μετάβασης από τις εταιρείες αυτές, «υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων οι οποίες υποκύπτουν στο green-washing, υποσχόμενες πράγματα τα οποία δεν μπορούν να επιτύχουν».

Διαβάστε ακόμη

Η υπογεννητικότητα βάζει στη «μέγγενη» Ασφαλιστικό και Υγεία

The Body Shop: Συζητήσεις με την Aurelius Group για την εξαγορά του

Επετειακά All Star Converse για τα 75 χρόνια της Honda (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts