ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι κορυφαίες πόλεις για να ζει κανείς | Που βρίσκεται η Αθήνα

Η Βιέννη έχει ανακτήσει τη συνήθη θέση της στην κορυφή του παγκόσμιου δείκτη βιωσιμότητας της Economist Intelligence Unit (EIU), αποτελώντας την καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος, με την Αθήνα, να ανεβαίνει πολλές θέσεις στη φετινή κατάταξη.

Οι ευρωπαϊκές και οι καναδικές πόλεις κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα, ενώ οι πόλεις της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, που θριάμβευσαν πέρυσι, έχουν υποχωρήσει συγκριτικά.

Η ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποίησε σημαντικό “άλμα” για να βρεθεί εφέτος στη θέση Νο 73 της κατάταξης.

Ο μέσος δείκτης βιωσιμότητας για το 2022 παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη από πέρυσι, καθώς οι βαθμολογίες για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται στις περισσότερες πόλεις μετά την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid.

Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, καθώς η σταθερότητα επιδεινώνεται σε αρκετές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, δεν περιλαμβάνεται στη σχετική κατάταξη, φέτος, λόγω των επιπτώσεων από την ρωσική εισβολή στη χώρα ενώ η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), έπεσαν 15 και 13 θέσεις αντίστοιχα στην κατάταξη.

Η φετινή έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης βιωσιμότητας της EIU διαπιστώνει ότι η Βιέννη είναι η πιο εύχρηστη πόλη στον κόσμο, με την Κοπεγχάγη, το Κάλγκαρι, τη Ζυρίχη και το Βανκούβερ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Η αυστριακή πόλη έχει ανακάμψει στην πρώτη θέση, όπως και τα χρόνια πριν από την πανδημία του 2018 και του 2019, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία και στις πέντε μετρήσεις: εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, σταθερότητα και υποδομές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος δείκτης έχει ανακάμψει στο 73,6 (από 100), από 69,1 πριν από ένα χρόνο, καθώς βελτιώνονται οι βαθμολογίες για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των 75,9 που αναφέρθηκε λίγο πριν την πανδημία. Οι βαθμολογίες για τις υποδομές παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές, αλλά η σταθερότητα έχει επιδεινωθεί σε πολλές πόλεις, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ το Κίεβο έπρεπε να αποκλειστεί από την κατάταξη, πόλεις στη Ρωσία είδαν την κατάταξή τους να πέφτει απότομα. Η Μόσχα έπεσε κατά 15 θέσεις, ενώ η Αγία Πετρούπολη 13 θέσεις.

“Η πανδημία του Covid-19 επηρέασε δυσμενώς την παγκόσμια βιωσιμότητα το 2021, αλλά έχουμε δει μια αξιοσημείωτη βελτίωση στις περισσότερες πόλεις στον φετινό δείκτη με το άνοιγμα των καταστημάτων, εστιατορίων και μουσείων. Η εκπαίδευση έχει αναδειχθεί ισχυρότερη με τα παιδιά να επιστρέφουν στα σχολεία παράλληλα με μια σημαντικά μειωμένη επιβάρυνση στα νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό επέτρεψε στα θεμελιώδη αξιοθέατα πόλεων όπως η Βιέννη να αναδυθούν ξανά, καθιστώντας την ξανά την πόλη με τη μεγαλύτερη δυνατή ζωή μετά το 2018 και το 2019, όταν ήταν στην κορυφή της κατάταξης”, είπε η Upasana Dutt, επικεφαλής του δείκτη βιωσιμότητας.

Ο αριθμός των πόλεων στον φετινό δείκτη αυξήθηκε από 139 σε 172 (εξαιρουμένου του Κιέβου και στους δύο αυτούς αριθμούς), για να προσθέσει πολλούς ταχέως αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς προορισμούς.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts