ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία με στόχο ένα διαβατήριο

Αυξάνεται κατακόρυφα το ενδιαφέρον των Ρώσων πολιτών για αγορά ακινήτων στην Τουρκία. Κίνητρο η απόκτηση τουρκικού διαβατηρίου. Η εφημερίδα Kommersant σε δημοσίευμα της με τίτλο «Έχουμε ανάγκη τις τουρκικές ακτές : Ποιες είναι οι προϋποθέσεις της Άγκυρας για την απόκτηση υπηκοότητας;» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση ενδιαφέροντος για την αγορά ακίνητων στην Τουρκία από Ρώσους πολίτες. Η αύξηση καταγράφηκε το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2022, με ουσιαστικό κίνητρο την απόκτηση της τουρκικής ιθαγένειας.

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι πλέον αποτελούν το 60% των ξένων ενδιαφερομένων που αγοράζουν κατοικία στην Τουρκία για απόκτηση της ιθαγένειας, όταν μέχρι τον Φεβρουάριο 2022, το αντίστοιχο ποσοστό των Ρώσων ήταν μόλις 1%. Το τελευταίο εξάμηνο οι Ρώσοι έχουν αγοράσει στην Τουρκία σχεδόν 5.000 διαμερίσματα και σπίτια.

Διαβάστε επίσης: FT: «Το ριψοκίνδυνο διπλό παιχνίδι του Ερντογάν»

Σύντομη και εύκολη διαδικασία

Η διαδικασία είναι σύντομη και εύκολη, γεγονός που την καθιστά και περισσότερο ελκυστική, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Όλα είναι πολύ εύκολα – ο αγοραστής πληρώνει για το ακίνητο, εξουσιοδοτεί ένα δικηγόρο και απλά του δίνει ένα πακέτο με τα απαραίτητα έγγραφα. Για την αγορά χρειάζεται το διαβατήριο, πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, πιστοποιητικό γέννησης και φωτογραφίες. Όλα μπορούν να είναι έτοιμα σε 3- 4 ημέρες» αναφέρει η Γιουλίγια Μπαϊνταν, διευθύντρια της μεσιτικής εταιρίας Profit Real Estate.

Από τη στιγμή της υποβολής αίτησης, το διαβατήριο είναι έτοιμο το πολύ σε ένα έτος αναφέρει το ρεπορτάζ. Και το διαμέρισμα – όπως επισημαίνεται – μπορεί να πουληθεί σε πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή που αγοράστηκε. Επίσης, το ακίνητο αν δεν πουληθεί, μπορεί εύκολα να ενοικιαστεί. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές, όπως υπάλληλοι ρωσικών εταιρειών που εργάζονται στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ in.gr