ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Σε ύφεση η Γερμανία το 2023 – Οριακή ανάπτυξη 0,6% στην Ευρωζώνη

Οριακή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και οριακή ύφεση στη Γερμανία περιμένει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2023, σπεύδοντας να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για τη Γηραιά Ήπειρο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά μόλις 0,6% το 2023 και κατά 1,1% το 2024. Τα εν λόγω μεγέθη είναι μειωμένα κατά 0,3% και κατά 0,4%, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Στις επιμέρους χώρες της Ευρωζώνης, η Γερμανία θα εμφανίσει οριακή ύφεση 0,2% το 2023 και ανάπτυξη 0,9% το 2024, με τον ΟΟΣΑ να «κατεβάζει» κατά 0,2% και κατά 0,4%, αντίστοιχα, τις εκτιμήσεις του σε σχέση με το report του καλοκαιριού.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θα καταγράψει ανάπτυξη 1%, η Ιταλία 0,8% και η Ισπανία 2,3% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ για το 2024 ο ΟΟΣΑ περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, κατά 0,8% και κατά 1,9%, αντίστοιχα.

Για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ο Οργανισμός αναθεωρεί επί τα βελτίω, στο 3% από 2,6% προηγουμένως, την εκτίμηση για τη φετινή ανάπτυξη, αν και παραμένει ηπιότερη σε σχέση με το 3,3% του 2022.

«Οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί. Η αβεβαιότητα για τη δύναμη και την ταχύτητα στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και η επιμονή του πληθωρισμού αποτελούν τα βασικά σημεία ανησυχίας» επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, σε σύντομο σχόλιό του.

Και προσθέτει: «Οι αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων θα μπορούσαν να αποδειχθούν ισχυρότερες, δεδομένου ότι ο επίμονος πληθωρισμός ενδεχομένως θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε πρόσθετη σύσφιγξη (αυξήσεις επιτοκίων)».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι χώρες – μέλη της G20 θα δουν την οικονομία τους να διευρύνεται κατά 3,1%, όσο δηλαδή διευρύνθηκε και το προηγούμενο έτος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι Γερμανία και Αργεντινή θα σημειώνουν μείωση στο ΑΕΠ τους.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο Οργανισμός «βλέπει» ανάπτυξη 2,2% το 2023 και 1,3% το 2024, με την επιβράδυνση να αποδίδεται στα υψηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, τα οποία επιδρούν δυσμενώς στις πιστωτικές συνθήκες.

Για την Κίνα, δε, ο ΟΟΣΑ αναμένει ανάπτυξη 5,1% το 2023 και 4,6% το 2024, με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και τα διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων να προκαλούν μείωση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Ειδική μνεία κάνει, τέλος, στον πληθωρισμό των χωρών της G20, για τον οποίο περιμένει μια «χαλάρωση» στο 6% για το 2023 και στο 4,8% για το 2024, παραμένοντας ωστόσο άνω του μεσοπρόθεσμου στόχου των κεντρικών τραπεζών.

Διαβάστε ακόμα

Οι μακρές νύχτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και το (χαμένο) αρχείο των μελών, οι βόλτες του Χρυσικού στον Παναμά, το Χίλτον και οι ιερές μπίζνες των Στέγγων

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Mytilineos: Μεγάλο deal για έργο διασύνδεσης €2,8 δισ. στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts