ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουγγαρία – ΥΠΕΞ: Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα φέρει αύξηση 55% στις τιμές του φυσικού αερίου

«Το διυλιστήριό μας είναι σχεδιασμένο για ρωσικό πετρέλαιο. Για τη διύλιση άλλου, θα πρέπει να επενδύσουμε μεταξύ 500 και 550 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων ο Πέτερ Σιγιάρτο στην El País

Το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλούσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 55% στην Ουγγαρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El País, προκειμένου να εξηγήσει την αντίθεση της Βουδαπέστης σε αυτό το μέτρο του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Για να αντικατασταθεί ο αγωγός που προέρχεται από τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χωρητικότητα του αγωγού που προέρχεται από την Αδριατική Θάλασσα, κάτι που θα απαιτούσε 200 εκατ. ευρώ και χωρίς να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα» που θα διαρκέσει, τόνισε ο Σιγιάρτο.

«Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ουγγαρία θα ήταν 55%», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι η Ουγγαρία είναι μια περίκλειστη χώρα και εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Το διυλιστήριό μας είναι σχεδιασμένο για ρωσικό πετρέλαιο. Για τη διύλιση άλλου, θα πρέπει να επενδύσουμε μεταξύ 500 και 550 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο υπουργός.

Και, σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο για την Ουγγαρία δεν θα σταματήσει εκεί, γιατί θα ήταν επίσης απαραίτητο «να χρηματοδοτηθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος για να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών κατά 55%, η οποία είναι αφόρητη για τον πληθυσμό».

«Προς το παρόν δεν έχουμε παρουσιάσει τέτοιου είδους σχέδιο», είπε, επισημαίνοντας ότι η «λογική» λύση θα ήταν να ισχύει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στις θαλάσσιες εισαγωγές, αλλά οι εισαγωγές από αγωγούς να παραμένουν ανεπηρέαστες.

Η Ουγγαρία ζητά από τους εταίρους της στην ΕΕ εγγυήσεις για τον ενεργειακό της εφοδιασμό ως προϋπόθεση να συμφωνήσει σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της παύσης αγοράς πετρελαίου από τη Ρωσία.

Στη συνέντευξή του στην El País, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής περίπου 700.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν στη χώρα των 10 εκατ. κατοίκων και περίπου 100.000 εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Διαβάστε ακόμη

Αιμορραγία δίχως τέλος στο Χρηματιστήριο – Στο 8% η βουτιά τον Μάιο, σε χαμηλό 2μηνου οι τράπεζες

«Χάθηκαν» $200 δισ. στα crypto μέσα σε λίγες ώρες – Καταρρέει η αγορά των stablecoins

Πούτιν: Αυξημένες εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία λόγω πιθανής συγκομιδής ρεκόρ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts