ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παρέλαβε αμερικανικά πυροβόλα και σοβιετικά ελικόπτερα από τη Λετονία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρέλαβαν από τη Λετονία έξι πυροβόλα διαμετρήματος 155 χιλιοστών Μ109, αμερικανικής κατασκευής (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Οβιδοβόλα και ελικόπτερα

«Μαζί θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Ρέζνικοφ μέσω Twitter.

Δείτε ακόμα – Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρέμβαση Γκουτέρες – Συναντά Ζελένσκι και Ερντογάν

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι σήμερα επτά διαφορετικά είδη οβιδοβόλων διαμετρήματος 155 χιλιοστών, που είναι τυποποιημένα στα κράτη-μέλη του NATO, αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, προς αντικατάσταση των κανονιών της σοβιετικής εποχής που διέθετε, καθώς μέρος τους καταστράφηκε ενώ τα πυρομαχικά γι’ αυτά εξαντλούνται.

Τα νατοϊκά οβιδοβόλα θεωρούνται στη Δύση πιο ακριβή.

Η Λετονία παρέδωσε ακόμη στην Ουκρανία τέσσερα ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού.

Εξαγωγή σιτηρών

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τα Ηνωμένα Εθνη.

Αφότου κλείστηκε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις, διευκρίνισε ο ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από λιμάνια της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό προς της κατεύθυνση της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.

Δείτε περισσότερα – ΟΗΕ: Εχουν εξαχθεί πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά από την Ουκρανία

ΠΗΓΗ in.gr