ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ελιγμός Ερντογάν με το Oruc Reis και η τακτική Μητσοτάκη

«Ναι» σε επανάληψη των διερευνητικών επαφών και σε διάλογο με την Τουρκία, εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση, το μήνυμα του πρωθυπουργού –  Δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η αλλαγή στάσης της Άγκυρας

Έπειτα από 35 ημέρες ερευνών από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το Oruc Reis βρίσκεται στην Αττάλεια, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν διέταξε να μην ανανεωθεί η Navtex. Ο ελιγμός του προέδρου της Τουρκίας, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να παρερμηνευθεί. Αφ’ ενός το Oruc Reis δεν διέκοψε τις έρευνές του αλλά η Άγκυρα επέλεξε να μην συνεχιστούν, αφ’ ετέρου το διάστημα των τελευταίων 15 ημερών τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Χουλουσί Ακάρ αλλά και άλλοι πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι εκτοξεύουν απειλές, υβρίζουν, απειλούν και προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες σαν τον εχθρό που αν συνεχίσει να αντιστέκεται θα γίνει… μεζές των Τούρκων.

Ακόμη και την Κυριακή, αφού το Oruc Reis κατέπλευσε στην Αττάλεια, οι Τούρκοι έδειξαν εμπράκτως ότι σχεδόν αξιώνουν να γίνει οικειοθελής… υποστολή της ελληνικής σημαίας στο Καστελλόριζο, θεωρώντας προκλητική την μετάβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση της Μεγίστης. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έσπευσε στο Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο και ευθέως δήλωσε ότι οι Έλληνες έχουν τόσα νησιά και δεν είναι δυνατόν να τρέχουν κάθε τόσο στο Καστελλόριζο που είναι τόσο κοντά στην Τουρκία επειδή η ελληνική παρουσία στο νησί ενοχλεί την Άγκυρα!

Όσο κι αν κάποιος θα ήθελε να βρει κάτι θετικό στην μη ανανέωση της τουρκικής Navtex για έρευνες από το Oruc Reis δύσκολα μπορεί να μην αντιληφθεί ότι ο ελιγμός του Ερντογάν γίνεται 10 ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου πρόκειται να συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και όλο της μεγαλύτερης πίεσης από μεγάλες χώρες να σταματήσει η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης οικονομικών αντιποίνων από την ΕΕ στην Τουρκία, είναι μια προοπτική που ανησυχεί τον Ερντογάν. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο έσπευσε, την επομένη της σύναξης των ηγετών από τις Μεσογειακές χώρες στην Κορσική να τηλεφωνήσει στον Ισπανό πρωθυπουργό με σκοπό την βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας-Μαδρίτης και γι΄αυτό ο Τσαβούσογλου μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ιταλό ΥΠΕΞ και την επομένη υποδέχθηκε στην Αττάλεια τον Μαλτέζο ομόλογό του, ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τα σχέδια Μακρόν-Μητσοτάκη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts