ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «εφιάλτης» του πληθωρισμού πάνω από τη Γερμανία – Σκαρφάλωσε σε υψηλό δέκα ετών

Η Γερμανία έχει να δει τέτοιες τιμές από τον Σεπτέμβριο του 2011 – Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3% κατά τη διάρκεια του έτους

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια ανήλθε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών να διαμορφώνεται στο 2,5%, επηρεασμένος κυρίως από τις υψηλότερες τιμές που καταγράφονται στον τομέα της ενέργειας, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα κινηθεί υψηλότερα.

Η Γερμανία έχει να δει τέτοιες τιμές από τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε ήταν ξανά στο 2,5%, ενώ από την λήξη της ισχύος της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ, στα τέλη του περασμένου έτους, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα.

Τι σημαίνει για τους Γερμανούς

Οι καταναλωτές έπρεπε να βάλουν βαθιά τα χέρια τους στις τσέπες τους τον Μάιο του 2021 για προϊόντα ενέργειας, τα οποία αυξήθηκαν κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο. Στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν προσωρινά λόγω της χαμηλής ζήτησης στην παγκόσμια αγορά. Έκτοτε όμως έχουν ανοδική πορεία.

Επιπλέον, η εισφορά των 25 ευρώ ανά τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά την καύση ντίζελ, βενζίνης, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, η οποία εισήχθη στις αρχές του έτους, προκαλεί αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων για τον εφοδιασμό οχημάτων. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οι υπηρεσίες κατά 2,2%.

Από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2021, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν συνολικά κατά 0,5%.

Αύξηση του πληθωρισμού πάνω από 3%

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3% κατά τη διάρκεια του έτους. «Ωστόσο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσωρινές συνέπειες του κορονοϊού, έτσι ώστε να μπορούμε να αναμένουμε αισθητά χαμηλότερα ποσοστά για το επόμενο έτος», τονίζει ο οικονομολόγος της Commerzbank, Μάρκο Βάγκνερ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ακρίβηναν όλα. «Όπου υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς, οι τιμές είναι χαμηλότερες», εξηγεί ο Γιοργκ Φούντερ του Ινστιτούτου Εμπορικών Ερευνών IIHD. Αυτό συμβαίνει σήμερα με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ραπτόπουλος: Η άνοδος, η πτώση και το άγνωστο μέλλον της Express Service

Στην ομπρέλα της Capital H ένα ξενοδοχείο με βαριά «εκδοτική» ιστορία στην καρδιά της Αθήνας

Τουρκία: Το lockdown έριξε τον πληθωρισμό και ο Ερντογάν θα εμφανιστεί ως μέγας οικονομολόγος

ΠΗΓΗ NEWMONEY