ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο παγκόσμιος στίβος επιστρέφει στο Τόκιο

O Σεμπάστιαν Κόου ήταν ενθουσιασμένος με το Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τον ίδιο ενθουσιασμό είχε και με την οργανωτικότητα των Γιαπωνέζων και ήταν τότε που ουσιαστικά συμφωνήθηκε το 2025, ο παγκόσμιος στίβος να επιστρέψει στο Τόκιο.

της Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected]

Στις τότε επαφές του προέδρου της World Athletics με την ομοσπονδία της Ιαπωνίας καθώς και τους φορείς της πολής, υπήρξε απόλυτη ταύτιση. Το γήπεδο είναι ίσως το καλύτερο για στίβο. Καλύτερο και από αυτό της Ντόχα και αυτό φάνηκε και από τις επιδόσεις.
Η μαγεία του στίβου που ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε εκείνη την περίοδο στο Τόκιο, θα ήταν εντελώς διαφορετική με 60.000 θεατές στο στάδιο. Αυτή ήταν και η πρώτη σκέψη του προέδρου της WA και πλέον απέμεινε μόνο το τυπικό για να δοθεί η διοργάνωση στο Τόκιο.
Οι φορείς της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας συστρατεύτηκαν με την ομοσπονδία και η υποψηφιότητα έγινε επίσημη.
Πριν ξεσπάσει η πανδημία το Μαρόκο, η Κένυα και η Νότια Αφρική είχαν εκφράσει επίσης το ενδιαφέρον τους για το παγκόσμιο του 2025, όμως η Αφρική δεν είναι ακόμα έτοιμη για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.
Η τελευταία φορά που το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου φιλοξενήθηκε στην Ιαπωνία ήταν το 2007 στην Οσάκα ενώ το Τόκιο, συγκεκριμένα, είχε αναλάβει το παγκόσμιο το 1991.
Θυμίζουμε πως το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 (που αναβλήθηκε το 2021 και μεταφέρθηκε έναν χρόνο μετά) θα διεξαχθεί στο Όρεγκον των ΗΠΑ ενώ αυτό του 2023 στη Βουδαπέστη. Το 2024 θα έχουμε τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και το 2025 το παγκόσμιο στο Τόκιο.
Μια πενταετία φουλ στίβο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr