ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Πούτιν τρομάζει την Ευρώπη – Οι αντιδράσεις στις αγορές και η επόμενη ημέρα

Νέα (αρνητικά) δεδομένα για την Ευρώπη δημιουργεί το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση, με στόχο την κινητοποίηση έως 300.000 εφέδρων στρατιωτικών. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά σημαντική κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο, το οποίο «σέρνεται» από τον Φεβρουάριο, με τις επιπτώσεις να είναι πολύπλευρες και να εκτείνονται τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό – ενεργειακό πεδίο. 

Μάλιστα, ενώ η Μόσχα επιθυμεί να «νομιμοποιήσει» την κυριαρχία της στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, φιλοδοξώντας να διοργανώσει τοπικά δημοψηφίσματα για την «ενοποίηση» τεσσάρων περιφερειών (Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα), ο Ρώσος πρόεδρος επαναφέρει στο τραπέζι και τον κίνδυνο της πυρηνικής απειλής. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ηπείρου.

«Εφόσον απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, να είστε βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Δεν μπλοφάρουμε» ήταν το τελεσίγραφο του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, ο οποίος ετοιμάζεται να στείλει στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας ακόμη 300.000 στρατιώτες, ισοδυναμεί με μήνυμα κλιμάκωσης. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ρωσικός στρατός έχει αναγκαστεί σε σημαντική οπισθοχώρηση, με την Ουκρανία να ανακαταλαμβάνει το 10% των κατεχόμενων εδαφών.  

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το στρατιωτικό σκέλος της σύγκρουσης εισέρχεται σε μια περίοδο κορύφωσης. Αποτέλεσμα είναι, επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, το «φως» στην άκρη του τούνελ να μην καθίσταται ακόμη ορατό. 

Νέο ράλι για τις τιμές ενέργειας

Πέραν αυτών, βέβαια, οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις έχουν και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, κάτι που ήδη αντανακλάται στις αγορές της Ευρώπης (και όχι μόνο). Άλλωστε, μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου είναι πιθανό να συμβάλλει στην όξυνση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. 

Η μόνιμη απειλή της Μόσχας για ολικό και αμετάκλητο «πάγωμα» των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 παραμένει στο «τραπέζι», κάτι που συντηρεί τον κίνδυνο ενός μπλακ-άουτ στις χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  

Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται στο 86% της συνολικής χωρητικότητας, δηλαδή οριακά άνω του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας. Αυτό, εύλογα, εξασφαλίζει ορισμένες ενεργειακές «εφεδρείες», σε συνδυασμό -πάντα- με τις αυξανόμενες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλά και τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%.  

«Η κατάσταση για τον χειμώνα είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά πιο δύσκολα. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» επισημαίνει η Monika Zsigri, επικεφαλής της ευρωπαϊκής task-force για την ενέργεια. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σημειώνουν άνοδο κατά τουλάχιστον 9% και επανέρχονται άνω του ψυχολογικού ορίου των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φθάνοντας στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν ξεπερνούσαν τα 65 ευρώ/μεγαβατώρα).   

«Τα σημερινά σχόλια του Ρώσου προέδρου θα οδηγήσουν κατά βεβαιότητα σε υψηλότερα επίπεδα τις ευρωπαϊκές τιμές αερίου» εκτιμά ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής της ICIS. «Οι ανησυχίες για τις ροές και τις στρατιωτικές εξελίξεις συγκαταλέγονται στις κορυφαίες ανησυχίες των traders» προσθέτει, μιλώντας στο Bloomberg.   

Το σενάριο της ύφεσης

Η διαφαινόμενη κλιμάκωση στην Ουκρανία «συντηρεί» και το σενάριο της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται στη «φυγή» των επενδυτών από τα ευρωπαϊκά assets. Το ευρώ, για παράδειγμα, διολισθαίνει προς νέο χαμηλό 20 ετών, με την ισοτιμία με το δολάριο να υποχωρεί στο 0,99 δολάριο/ευρώ.  

Η Deutsche Bank παραδέχεται πλέον, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Την ίδια ώρα, το βρετανικό think tank Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023 θα διαμορφωθεί στο +0,3% στη Γαλλία, στο -0,6% στο Ην. Βασίλειο, στο -1% στη Γερμανία και στο -1,3% στην Ιταλία.    

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, υπάρχει και το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Τον Αύγουστο, ο ετήσιος δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό του 9,1%, με τους αναλυτές να περιμένουν νέα άνοδο τους επόμενους μήνες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Διαβάστε επίσης

Τα γκάλοπ, οι αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τα νέα Αττικά κόλπα και η νέα επένδυση του Γερμανού 

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Γιατί θα πολεμήσουμε την έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια

H Pitsos έγινε… Pyramis – Ανοίγει το εργοστάσιο

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts