ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Πραγαλός αποκλείει το ελληνικό τάε κβον ντο

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τάε κβον ντο (ETU) στην οποία πρόεδρος είναι ο Θανάσης Πραγαλός. Εξαιτίας της διαμάχης που υπάρχει με το ελληνικό κράτος για τα πτυχία των προπονητών, το ελληνικό τάε κβον ντο αποκλείεται από οτιδήποτε είναι στην ευθύνη της ETU, ακόμα και από την ιστοσελίδα της!

Η συγκεκριμένη διαμάχη υπάρχει χρόνια και έχει να κάνει με το έσοδο από την έκδοση πτυχίων προπονητικής. Από τη μια η ETU στην οποία είναι πρόεδρος από το 1999 ο Θανάσης Πραγαλός, θέλει να ελέγχει απόλυτα την έκδοση των πτυχίων προπονητικής εισπράττοντας σημαντικό ποσό και από την άλλη, το κράτος που όπως συμβαίνει με όλα τα πτυχία προπονητικής είναι το αρμόδιο να τα αναγνωρίζει ή όχι.
Προσθέτοντας νέα επεισόδια στη διαμάχη, η ETU του Πραγαλού απειλεί με αποκλεισμό από παντού το ελληνικό τάε κβον ντο και ήδη έκανε την αρχή με το επίσημο σάιτ της ομοσπονδίας το οποίο δεν μπορεί να επισκεφθεί κανείς με ελληνική ip. Προς το παρόν αγώνες δεν υπάρχουν για να ισχύσει και ο αγωνιστικός αποκλεισμός, όμως είναι βέβαιο πως ο Πραγαλός θα τραβήξει το θέμα στα άκρα, με την ελληνική πολιτική ηγεσία του αθλητισμού να μη φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Η ανακοίνωση της ΕΤU

«Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τάε κβον ντο-European Taekwondo Union (ETU), ως αποκλειστικώς αρμόδια αθλητική αρχή για την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος του τάε κβον ντο σε όλη την Ευρώπη, διοργανώνει σχολές προπονητών ταεκβοντό και απονέμει διπλώματα προπονητών ταεκβοντό, με βάση τα οποία οι κάτοχοί τους ασκούν το επάγγελμα του προπονητή τάε κβον ντο ανά τον κόσμο.

Δυστυχώς, η αρμοδιότητα αυτή της ETU αμφισβητείται από μεμονωμένους υπαλλήλους του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού στην Ελλάδα από το 2011 μέχρι και σήμερα, προκαλώντας τεράστια, συνεχώς επαυξανόμενη οικονομική ζημία και στην ETU και στους εκατοντάδες Έλληνες κατόχους διπλωμάτων προπονητών τάε κβον ντο.

Ευελπιστούσαμε η κατάσταση αυτή να άλλαζε μετά την έκδοση της αμετάκλητης υπ’ αριθ. 62/2021 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία επιδόθηκε στο υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού στην Ελλάδα στις 2/3/2021 και με την οποία δικαιώθηκε πανηγυρικά η ETU απέναντι στην πολυετή παράνομη πρακτική μεμονωμένων υπαλλήλων του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με τη δικαστική αυτή απόφαση έγινε δεκτό ότι:
– η ΕΤU διοργάνωσε μία σχολή προπονητών τον 8/2010 στην Ολλανδία και μία από 10-30/1/2011 στην Χαλκιδική. Τα προγράμματα των εν λόγω σχολών ήταν ίσης χρονικής διάρκειας (σύνολο διδακτέων ωρών 133) με τις αντίστοιχες που διοργάνωνε η ΓΓΑ, και οι διδάσκοντες του ίδιου επιπέδου»
– η ΕΤU που είναι η επίσημη διοργανώτρια αρχή και ρυθμίζει όλα τα θέματα τάε κβον ντο στην Ευρώπη, έχει, σύμφωνα με το καταστατικό της, το δικαίωμα να οργανώνει την επιμόρφωση εκπαιδευτών και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης να εκδίδει άδεια εκπαιδευτή και προπονητή, η οποία ισχύει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέλη των εθνικών ενώσεων. Κατά συνέπεια η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος της από το 1976, έχει αποδεχθεί και αναγνωρίσει τις σχολές προπονητών τάε κβον ντο που διοργανώνει η ΕΤU, θα ήταν δε λογικά ανακόλουθο να απαιτείται εκ νέου αναγνώριση αυτών από την ΓΓΑ ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού στην Ελλάδα, κατά κατάχρηση εξουσίας, δεν έχουν εγγράψει τους κατόχους διπλωμάτων προπονητών τάε κβον ντο της ETU στον πίνακα προπονητών που τηρούν. Επιπλέον, και πάλι κατά κατάχρηση εξουσίας, προσφάτως, στις 20/12/2021, απέστειλαν επιστολή στην ETU, με την οποία ζητούν, να δώσει η ETU απαντήσεις σχετικά με τις ως άνω σχολές προπονητών που έγιναν τον 8/2010 στην Ολλανδία και 10-30/1/2011 στην Χαλκιδική, μολονότι οι απαντήσεις αυτές έχουν ήδη δοθεί στο σύνολό τους δικαστικά με την ως άνω υπ’ αριθ. 62/2021 απόφαση του διοικητικού εφετείου Αθηνών.

Η ETU δεν έχει ούτε ανάγκη ούτε υποχρέωση να λογοδοτήσει σε οποιουσδήποτε υπαλλήλους του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού στην Ελλάδα, που έχουν προφανώς πλήρη άγνοια για τα ζητήματα του τάε κβον ντο και που προσβάλλουν την ETU με τις πρωτοφανείς επιστολές τους. Είναι αρκετά απρεπές και προκλητικό ότι, ακόμα και μετά την έκδοση της υπ’ αριθ. 62/2021 απόφασης του διοικητικού εφετείου Αθηνών, οι υπάλληλοι αυτοί, ανενημέρωτοι για τεχνικά θέματα του τάε κβον ντο, επιθυμούν να αξιολογήσουν αν η ETU, η αποκλειστικώς αρμόδια αθλητική αρχή για την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος του τάε κβον ντο σε όλη την Ευρώπη, πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές για να εκπαιδεύει προπονητές τάε κβον ντο. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τις 22/12/2021, μετά την παραλαβή της επιστολής αυτής, έχουν αποκλειστεί οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα της ETU από οποιαδήποτε ελληνική IP.

Επίσης, όπως έχουμε ήδη ενημερώσει αρμοδίως τους υπαλλήλους αυτούς από τις 7/12/2021, αν δεν υπάρχει εγγραφή όλων των Ελλήνων κατόχων διπλωμάτων προπονητών τάε κβον ντο της ETU στον πίνακα προπονητών που τηρεί το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουμε άμεσα, από 1/1/2022, μεταξύ άλλων, διαδικασίες αποκλεισμού της Ελλάδας από την ETU και από τους ευρωπαϊκούς αγώνες τάε κβον ντο καθώς και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, με σκοπό την αποκατάσταση της ζημίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει επέλθει από αυτήν την πολυετή παράνομη πρακτική»

ΠΗΓΗ Sportsfeed.gr

Related Posts