ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς φέρνει εντάσεις στην Ευρώπη | Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ εντείνεται στη Μέση Ανατολή, οι εντάσεις μεταφέρονται και στην Ευρώπη, όπου οι διαδηλώσεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις προκαλούν αναστάτωση, τόσο στους ντόπιους, όσο και στους ταξιδιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα, μνημεία και κυβερνητικά κτίρια σε όλη την Ευρώπη φωτίστηκαν με μπλε και λευκό χρώμα -μια ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί πολίτες. Μέσα σε λίγες ημέρες, δεκάδες χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας που ακολούθησε. Ενώ, μια φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, η οποία προκάλεσε την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, απειλεί με περαιτέρω αναταραχές.

Οι τοπικές αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς το Σαββατοκύριακο ξέσπασαν επεισόδια στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη. Στη Γαλλία, οι απειλές κατά της ασφάλειας ανάγκασαν την εκκένωση του Μουσείου του Λούβρου, ενώ το Παλάτι των Βερσαλλιών εκκενώθηκε για τρίτη φορά χθες, μετά από απειλή για βόμβα. Εν τω μεταξύ χθες εκκενώθηκαν και έξι γαλλικά αεροδρόμια.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι ενώ εξακολουθεί να είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές να ταξιδέψει κανείς στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να είναι ενήμερος για τις διαδηλώσεις και να επιδεικνύει εγρήγορση απέναντι σε κάθε πιθανό κίνδυνο.

Διαδηλώσεις, συλλήψεις και ταξιδιωτικές οδηγίες

Από τις 13 Οκτωβρίου, όταν ένας πρώην ηγέτης της Χαμάς κήρυξε “ημέρα οργής”, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν συγκεντρωθεί για να ζητήσουν τον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, γεγονός που ώθησε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία να απαγορεύσουν τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.

Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, όπου οι συγκρούσεις με την αστυνομία οδήγησαν στη σύλληψη 15 ατόμων. Άλλη μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Marble Arch, του Λονδίνου.

Στο Παρίσι, μια φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ. της Πέμπτης στην Place de la République σε πείσμα της απαγόρευσης, η οποία επικυρώθηκε από γαλλικό δικαστήριο την Τετάρτη, με οδηγίες προς τις τοπικές αρχές να αξιολογήσουν τις μεμονωμένες περιπτώσεις για κινδύνους ασφαλείας.

Μεγαλειώδης ήταν και η χθεσινή πορεία από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό,  όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστινίους.

Περαιτέρω συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Crisis24, έναν όμιλο συμβούλων για τη διαχείριση κινδύνων ασφαλείας και κρίσεων.

Μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας αργά την Τρίτη, διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη εισέβαλαν στο ισραηλινό προξενείο, πετώντας εκρηκτικά προς το κτίριο και καίγοντας ισραηλινές σημαίες. Στην πόλη Μαλάτια, στην ανατολική-κεντρική Τουρκία, ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εισέλθει σε αμερικανική στρατιωτική βάση. Και την Τετάρτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, απαιτώντας το κλείσιμό του.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα δήλωσε ότι μεγάλες διαδηλώσεις που σχετίζονται με τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα αναμένονται σε όλη την Τουρκία για τις επόμενες εβδομάδες. “Οποιαδήποτε συγκέντρωση, ακόμη και αυτή που προορίζεται να είναι ειρηνική, θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να μετατραπεί σε βίαιη”, ανέφερε η πρεσβεία σε μια προειδοποίηση σχετικά με την ασφάλεια που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. “Η εκδήλωση διαμαρτυρίας μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, κλείσιμο δρόμων και διακοπές της κυκλοφορίας”, πρόσθεσε.

Την Τρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση κατά των ταξιδιών στην Τουρκία και το Μαρόκο, επικαλούμενο φόβους ότι ισραηλινοί ταξιδιώτες μπορεί να γίνουν στόχος. Προέτρεψε όλους τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς ταξιδιώτες πριν ταξιδέψουν στην Ευρώπη να ελέγχουν τον ιστότοπό του για τις πιο πρόσφατες οδηγίες σχετικά με τη συγκεκριμένη χώρα που επισκέπτονται. Επί του παρόντος, για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ισπανίας, το υπουργείο έχει εκδώσει συμβουλές επιπέδου 2, προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να “επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή” λόγω τρομοκρατικών απειλών και εμφύλιων ταραχών.

Από τις 18 Οκτωβρίου, ο συναγερμός για τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο. Ενώ, το επίπεδο απειλής στο Βέλγιο έχει από σήμερα μειωθεί στο επίπεδο 3.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ενίσχυσε την ταξιδιωτική του προειδοποίηση, συνιστώντας στους πολίτες από το Ην. Βασίλειο να μην πραγματοποιούν ταξίδια στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη [OPTs], εκτός από τα απαραίτητα .

 

 

The post Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς φέρνει εντάσεις στην Ευρώπη | Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts