ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως έως το 2023

Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη θα έχει την τύχη να δει πλήρη ανάκαμψη έως το 2023, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκής Ένωσης Tour Operators (ETOA).

Μιλώντας σε ένα πάνελ στην εναρκτήρια εκδήλωση Global Travel Week στο Λονδίνο , ο Τομ Τζένκινς τόνισε ότι τα προβλήματα του κλάδου θα αντιμετωπιστούν κατά την επαναλειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένης της εδραίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της αντιμετώπισης ζητημάτων προσωπικού και δεξιοτήτων.

Είπε: «Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου [η βιομηχανία] βγαίνει από μια σχεδόν ολοκληρωτική απουσία τουριστικής δραστηριότητας, που διήρκεσε περισσότερο από 18 μήνες.

«Αν ανατρέξετε στις προηγούμενες μεγάλες τουριστικές κρίσης το 1986, 1991, 2002/3 και 2007/8, δεν έχουμε ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Τα μέλη μας θα πουν ότι υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη ζήτηση, αλλά δεν ξέρω πόσο ισχυρή είναι. Η τουριστική βιομηχανία είναι σαν μια ταινία μεταφοράς ανθρώπων που πηγαίνουν σε έναν προορισμό και λένε στους ανθρώπους τι υπέροχα πέρασαν και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χτιστεί αυτή η δυναμική. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια ύφεση».

Ο Τζένκινς πρόσθεσε: «Υπάρχουν επίσης ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς καθώς η οικονομία των υπηρεσιών έχει υπονομευτεί. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν προκλήσεις με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και την στελέχωσή τους. Δεν ξέρω πώς θα μοιάζει η αυγή της νέας ημέρας. Νομίζω ότι θα γίνει σταδιακά. Θα συμβεί, αλλά νομίζω ότι τα μέλη μου θα ήταν είναι πολύ χαρούμενα να δουν την πλήρη ανάκαμψη έως το 2023».

Η Susan Deer, διευθύντρια βιομηχανικών σχέσεων στην ABTA, συμφώνησε ότι η ευρύτερη επανεκκίνηση παρουσίασε «προκλήσεις» με τη μορφή ταξιδιωτικών περιορισμών και συμβουλών, αλλά και επιχειρησιακές προκλήσεις καθώς οι υπερπόντιοι τομείς που είχαν κλείσει σε μεγάλο βαθμό άρχισαν να επαναλειτουργούν.

Είπε: «Εταιρείες όπως ειδικοί μακρινών αποστάσεων και σχολικοί ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν προφανώς διαφορετικές προκλήσεις σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να λειτουργήσουν, αν και σε μειωμένο επίπεδο. Η ομάδα μου ασχολείται επίσης με την επιχειρησιακή πλευρά [στο εξωτερικό] σε τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια, και είχαμε πολλά ξενοδοχεία που ήταν πλήρως κλειστά ή μερικώς στελεχωμένα. Έχουμε χάσει αρκετή τεχνογνωσία από τον κλάδο, οπότε εξετάζουμε τα ζητήματα που προκύπτουν από ξενοδοχεία που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον Covid. Εξετάζουμε όλα αυτά τα πρότυπα και προφανώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό».

ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Related Posts