ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο φόβος επικράτησε στη Wall Street: Sell off στους δείκτες – Σε bear market o S&P 500

Πτώση σχεδόν 900 μονάδων για τον Dow Jones – Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 ο S&P 500 – Fed: Σίγουρη θεωρείται η αύξηση στα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Νέο αρνητικό χαμηλό χρόνου κατέγραψε ο S&P 500 εισερχόμενος εκ νέου σε bear market, ενώ ο φόβος κυριάρχησε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, ωθώντας τους βασικούς δείκτες σε ισχυρές απώλειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο επονομαζόμενος και δείκτης φόβου σημείωσε άνοδο κατά 23,57% στις 34,34 μονάδες. Ο ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο ύφεσης αναζωπυρώθηκαν μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς ερμηνεύονται ως ένα ακόμα επιχείρημα για την Fed ώστε να προχωρήσει σε επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων στην προγραμαμτισμένη για αυτή την εβδομάδα συνεδρίασή της.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 876 μονάδες, ή σε ποσοστό 2,79% για να κλείσει στις 30.516 μονάδες. Ο S&P 500 διεύρυνε προς το τέλος της συνεδρίασης τις απώλειές του στο 4,10%, αλλά τελικά έκλεισε στο -3,88% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 3.741 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Μάρτιο του 2021 και πλέον βρίσκεται και τυπικά σε bear market έχοντας χάσει 21% από το προηγούμενο υψηλό του. Ο Nasdaq Composite κατέγραψε απώλειες κατά 4,68% κλείνοντας στις 10.809 μονάδες.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης σε πάνω από 3,22% τη Δευτέρα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα χρειαστεί να γίνει ακόμη πιο επιθετική για να πατάξει τον πληθωρισμό. Σε ένα σημείο της συνεδρίασης, το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου διαπραγματεύονταν πάνω από το αντίστοιχο του 10ετούς για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, μια αποκαλούμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων που θεωρείται ένδειξη ύφεσης.

Το σημερινό sell off  ακολουθεί μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των δεικτών την περασμένη εβδομάδα από τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι επενδυτές περιμένουν την Τετάρτη, όταν η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή μονάδα. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% αυτή την εβδομάδα μετά την έκθεση του ΔΤΚ της Παρασκευής.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΕ: Bαριά πρόστιμα σε Google, Facebook και Twitter

Η Μεγάλη Έξοδος: H Tesla αντιμέτωπη με brain drain;

Κρυπτονομίσματα: Το Luna «πέθανε», το Luna 2.0 πόσο θα «ζήσει»;

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts