ΥΓΕΙΑ

Ο Ashton Kutcher πέρασε αγγειίτιδα: Σχεδόν έχασε όραση και ακοή! Τα συμπτώματα της νόσου

Ο διάσημος ηθοποιός Ashton Kutcher αποκάλυψε ότι αντιμετώπισε μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια που επηρέασε την ακοή, την όραση και την ικανότητά του να περπατά για περισσότερο από ένα χρόνο.

“…πριν από δύο χρόνια, είχα αυτή την περίεργη, εξαιρετικά σπάνια μορφή αγγειίτιδας”, είπε ο Kutcher σε ένα αποκλειστικό βίντεο κλιπ που κυκλοφόρησε από ένα επερχόμενο επεισόδιο του National Geographic “Running Wild with Bear Grylls: The Challenge”.

«Έχασα την όρασή μου, την ακοή μου, την ισορροπία μου. Μου πήρε περίπου έναν χρόνο για να τα ξαναχτίσω», είπε ο Kutcher στον Bear Grylls, καθώς πεζοπορούσαν ανάμεσα σε βράχους και δέντρα.

«Δεν το αντιλαμβάνεσαι στην πλήρη του διάσταση μέχρι να φύγει. Σκεφτόμουν ότι δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να δω ξανά. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξανακούσω, Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να περπατήσω ξανά”, είπε ο Kutcher. “Είμαι τυχερός που ζω”.

Συμπτώματα αγγειίτιδας

Η αγγειίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε φλέβες, αρτηρίες και μικρά τριχοειδή αγγεία. Η προκύπτουσα φλεγμονή στενεύει αυτά τα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζει, ή ακόμα και διακόπτει πλήρως τη ροή του αίματος, προκαλώντας βλάβες στα όργανα ή δημιουργώντας ανευρύσματα (εξόγκωμα στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου). Εάν ένα ανεύρυσμα σπάσει, μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης και ποια όργανα επηρεάζονται, τα συμπτώματα της αγγειίτιδας ποικίλλουν και μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή και απειλητικά για τη ζωή. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • απώλεια όρεξης
  • απώλεια βάρους
  • κόπωση
  • εξάνθημα
  • πόνοι
  • πυρετός

Η ηλικία, η εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα μπορούν να συμβάλλουν στον κίνδυνο για αγγειίτιδα. Ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις παθήσεις του θυρεοειδούς και τις λοιμώξεις μπορούν επίσης να συμβάλουν.

Η αγγειίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ρευματικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος ή το σκληρόδερμα. Η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή C μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα, όπως και οι καρκίνοι του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα.

Η θεραπεία στοχεύει στην μείωση της φλεγμονής. Για ήπιες περιπτώσεις, τα κοινά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν στεροειδή, μονοκλωνικά αντισώματα και ανοσοτροποποιητές ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Πηγή: https://edition.cnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγγειίτιδα: Τα «αθώα» συμπτώματα από σοβαρό πρόβλημα στα αγγεία – Ποια είναι η θεραπεία