ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ned Rorem, Αμερικανός συνθέτης, πέθανε σε ηλικία 99 ετών

Ο συνθέτης Ned Rorem το 1953 στο Παρίσι, όπου έζησε για σχεδόν μια δεκαετία και έγραψε το περιβόητο Ημερολόγιο του Παρισιού.

Ο Αμερικανός συνθέτης Ned Rorem πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Ο νικητής του βραβείου Πούλιτζερ ήταν περισσότερο γνωστός για τα καλλιτεχνικά τραγούδια του — και τα αμφιλεγόμενα ημερολόγιά του. Ο Ρορέμ πέθανε την περασμένη Παρασκευή το πρωί στο σπίτι του στο Μανχάταν. Ο εκδότης του, Boosey & Hawkes, επιβεβαίωσε το θάνατό του από φυσικά αίτια.

Ο Ned Rorem ήταν αθόρυβα προκλητικός, με περισσότερους από έναν τρόπους. Το πρώτο ήταν μέσα από τη μουσική που επέλεξε να γράψει. Ενώ συνέθεσε συμφωνίες, κονσέρτα και όπερες, η φήμη του βασίζεται στα περισσότερα από 500 έντεχνα τραγούδια.

Το τραγούδι “The Lordly Hudson” χάρισε στον Ned Rorem το πρώτο του βραβείο. Ο συνθέτης ξεκίνησε νωρίς με υποτροφία για να σπουδάσει στο διάσημο Ινστιτούτο Μουσικής Curtis της Φιλαδέλφειας όταν ήταν μόλις 19 ετών. Μετά ήρθε ο Fulbright, μετά ένας Guggenheim και, το 1976, το Πούλιτζερ για το ορχηστρικό του έργο Air Music: Ten Etudes for Orchestra .

Η Air Music ήταν μια εξαίρεση όσον αφορά τη μουσική γλώσσα του συνθέτη – κάτι που σημάδεψε μια άλλη περιφρόνηση από την πλευρά του Rorem. Γενικά, ακολούθησε μια συντηρητική προσέγγιση σε μια εποχή που το επικρατέστερο στυλ ήταν η ακαδημαϊκή και ατονική «σειριακή μουσική» στην οποία οι επαγγελματίες απέρριψαν την παραδοσιακή τονικότητα και προτιμούσαν σειρές από νότες που έμελλε να φαίνονται άγνωστες.

Με τα χρόνια, ο Rorem έγινε γνωστός για τα ημερολόγιά του — ίσως ακόμη περισσότερο παρά για τη μουσική του. Ξεκίνησε το 1966 με το Ημερολόγιο του Παρισιού, το οποίο περιελάμβανε ένα ξεκάθαρο χρονικό της γκέι ζωής πολύ πριν κάτι τέτοιο γίνει ρουτίνα.

Ο Rorem, ο οποίος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1923 στο Ρίτσμοντ της Ινδιάνας, μοιράστηκε διαφορετικά μέρη του εαυτού του ανάλογα με το μέσο στο οποίο εργαζόταν. Ο γραπτός λόγος είναι ο τόπος όπου μοιράστηκε τις λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής. Στη μουσική του, όχι τόσο.

“Ο Ned σχεδόν περηφανευόταν για μια συγκεκριμένη συναισθηματική αποστασιοποίηση, για ένα συγκεκριμένο είδος δεξιοτεχνίας. Τα ημερολόγιά του ήταν εκεί που κρατούσε το ημερολόγιό του – η μουσική του ήταν κάτι άλλο”, λέει ο μουσικοκριτικός Tim Page.

Δείτε πώς το έθεσε ο ίδιος ο Rorem σε ένα από τα βιβλία του, που ονομάζεται Lies:

“Δεν πιστεύω ότι οι συνθέτες σημειώνουν τις διαθέσεις τους, δεν λένε στη μουσική πού να πάει. Τους οδηγεί… Γιατί γράφω μουσική; Επειδή θέλω να την ακούσω. Είναι απλό. Άλλοι μπορεί να έχουν περισσότερο ταλέντο, περισσότερη αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά συνθέτω μόνο από ανάγκη και κανείς άλλος δεν κάνει αυτό που χρειάζομαι».

The post Ο Ned Rorem, Αμερικανός συνθέτης, πέθανε σε ηλικία 99 ετών appeared first on Times News.

ΠΗΓΗ TIMESNEWS