ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάγιες δαπάνες: «Μάχη» Λογιστών και Υπουργείου για τη μοιρασιά των ενισχύσεων

Μικρή παράταση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους για τον αιφνιδιασμό με τις δηλώσεις

«Σαν έτοιμες από καιρό» όσες επιχειρήσεις έχουν δικά τους εσωτερικά λογιστήρια σπεύδουν άμεσα να υποβάλουν δηλώσεις Ε3 και αιτήσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών, για να προλάβουν να κατοχυρώσουν  μερίδιο από τις κρατικές ενισχύσεις μισού δισ. ευρώ που θα μοιράσει το υπουργείο Οικονομικών σε επιχειρήσεις που το 2020 είχαν ζημιές και πτώση τζίρου 30% και άνω.

Ήδη μέχρι σήμερα έσπευσαν και υπέβαλαν «άρον-άρον» δήλωση Ε3 πάνω από 4.000 επιχειρήσεις. Και πολλές από αυτές υπέβαλαν ήδη και την Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται όμως στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν μεν προσωπικό (υπαλλήλους, εργάτες κλπ) αλλά έχουν εξωτερικό λογιστή που τηρεί τα βιβλία τους, μαζί και με δεκάδες άλλους πελάτες σαν αυτούς (πχ εστιατόρια, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ) και οι οποίοι αντιμετωπίζουν προδήλως αδυναμία μέσα σε ελάχιστες ημέρες (έως 17 Ιουνίου) να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις δηλώσεις και τις αιτήσεις όλων των πελατών τους -αλλά και όλες τις άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις τους –όπως υποβολή και διορθώσεις τιμολογίων 2020 που επηρεάζουν και τον τζίρο που δηλώνεται στο Ε3.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης πέραν της 17ης Ιουνίου, πιθανώς έως και το τέλος του μηνός. Εξέλιξη όμως που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις απαιτήσεις και διαμαρτυρίες του Οικονομικού Επιμελητηρίου και άλλων φορέων και συλλόγων  της χώρας (ΠΟΦΕΕ, Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών κλπ) καθώς θα χάνουν την επιδότηση όσες επιχειρήσεις δεν προλάβουν να κάνουν φορολογικές δηλώσεις Ε3 στην ισχνή αυτή διορία.

Ήδη πάντως από χθες η ΑΑΔΕ εξέδωσε απόφαση που ενσωματώνει  την «διασταλτική» ανακοίνωση την οποία εξέδωσε τα μεσάνυχτα της Κυριακής το υπουργείο Οικονομικών. 

Και ενώ η υπουργική απόφαση (ΓΔΟΥ 504/2021) όριζε αρχικά ότι οι δικαιούχοι απαιτείται «να έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020, έως και την προθεσμία της παρ.7 της υπόψη ΚΥΑ, εφόσον τηρούν διαχειριστική χρήση που λήγει την 31η Δεκεμβρίου» (δηλαδή έως 17 Ιουνίου), χθεσινή απόφαση της ΑΑΔΕ  αναφέρει ότι: «για τους σκοπούς χορήγησης της υπόψη ενίσχυσης, θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα του εντύπου Ε3, όπως αυτό θα έχει οριστικοποιηθεί κατά τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 7 του άρθρου 1 της πιο πάνω ΚΥΑ», δηλαδή έως τις 17 Ιουνίου αλλά χωρίς να έχουν υποβληθεί οι πλήρεις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2020 των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, με βάση και την νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, ξεκαθαρίζεται ότι:

1. η εκδήλωση ενδιαφέροντος και συνοδευτικά στοιχεία των επιχειρήσεων υποβάλλονται στην πλατφόρμα MyBussinessSupport έως την 17η Ιουνίου 2021 και ώρα 23:59:59.

2. οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 καθώς και των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.

3.  προκειμένου για τις επιχειρήσεις που δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο μέτρο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, απαιτείται η οριστικοποίηση του εντύπου Ε3, ανεξάρτητα της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, η οποία σε κάθε περίπτωση δύναται να οριστικοποιηθεί μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Το «κουφάρι» της Creta Farms γίνεται «Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου»

Σχέδιο Ανάκαμψης: Στην έκδοση κοινού χρέους προχωρά η ΕΕ εντός Ιουνίου

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Η Ελλάδα στο πρώτο κύμα των χωρών που το ενεργοποιούν από σήμερα

ΠΗΓΗ NEWMONEY