ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάιατ: Ανησυχώ για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο – Ξεκάθαρη η υποστήριξη των ΗΠΑ

Εξαιρετικά θετικό χαρακτήρισε το κλίμα στο Κογκρέσο ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας

Τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από το Αιγαίο, εξέφρασε ο Τζέφρι Πάιατ σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στη χώρας μας.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε και στην υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

«Η κρίση Ελλάδας – Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020 ήταν η δυσκολότερη περίοδος της θητείας μου», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ στο ertnews.gr και τον Φάνη Παπαθανασίου, τονίζοντας ότι στις ΗΠΑ «πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο».

«Μια σοβαρή κρίση»

«Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα», ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ.

«Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό.

Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης. Και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες. Δεν συγκρίνονται, όμως, με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια σοβαρή κρίση».

Σε ό,τι αφορά το την τουρκική προκλητικότητα σήμερα, ο Τζέφρι Πάιατ είπε: «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουμε τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία».

«Κοινή δράση κατά της Ρωσίας»

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε: «Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι ενόψει της τρομερής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του λαού της Ουκρανίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Επηρεάζει τα συμφέροντά μας και ιδίως αυτά της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του τη μεγαλύτερη τιμή που επιτρέπει η νομοθεσία των ΗΠΑ σε ξένο ηγέτη και τόνισε την αφοσίωση του Τζο Μπάιντεν στις σχέσεις με την Ελλάδα. «Ο Πρόεδρος είναι βαθιά αφοσιωμένος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Θα θυμάστε πως εκείνος, ως Αντιπρόεδρος τότε, μου ανέθεσε αυτό το έργο. Γνωρίζω το πάθος, την προσωπική του δέσμευση ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό.

Επίσης, για όσα αντιπροσωπεύει η Ελλάδα όσον αφορά τη Δημοκρατία. Είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας. Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό. Πιστεύω πως εάν δείτε τον τρόπο με τον οποίο η ομιλήτρια Πελόζι έχει χαρακτηρίσει την πρόσκληση αυτή σε συνεδρίαση του Κογκρέσου, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για εξαιρετική τιμή. Τη μεγαλύτερη που επιτρέπει η νομοθεσία μας σε έναν ξένο ηγέτη».

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts