ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 73.000 οι αιτήσεις στο «Γέφυρα» – Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την παράταση

«Οι δανειολήπτες πρέπει να κινηθούν με τη λογική ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος μήνα», ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης – Τι πρέπει να γνωρίζουν συνοφειλέτες/εγγυητές και όσοι έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα «Γέφυρα», με τις σχετικές αιτήσεις να ξεπερνούν τις 73.000 σε διάστημα περίπου 1,5 μήνα.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση, οι οφειλέτες με δάνεια όλων των ειδών (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), με υποθήκη στην κύρια κατοικία, πρέπει να αναζητήσουν… καταφύγιο στο επίμαχο πρόγραμμα, προκειμένου να λάβουν την επιδότηση – για εννέα μήνες – των δόσεων, σε ποσοστά, που «αγγίζουν» μέχρι και το 90%. «Οι δανειολήπτες πρέπει να κινηθούν με τη λογική ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ημερίδας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο παράτασης είτε της ημερομηνίας υποβολής είτε αυτού καθεαυτού του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

«Μία παράταση θα είναι πιθανή στην περίπτωση, που υπάρξει έξαρση του κορωνοιού. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε
τέτοια ένδειξη, οπότε οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν την αίτηση, εάν δεν θέλουν να χάσουν το δικαίωμά τους», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά στο Thessaloniki Helexpo Forum, τόνισε: «Το πρόγραμμα ‘Γέφυρα’ έχει πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία. Όπως ξέρετε είναι ένα πρόγραμμα, που επιδοτεί για εννέα μήνες στεγαστικά – επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία και μας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό. Να στηρίξουμε, δηλαδή, νοικοκυριά, πριν τα δάνειά τους ‘κοκκινίσουν’. Και
εφόσον συνεχίσει το πρόγραμμα να έχει τόσο θετική ανταπόκριση, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ενίσχυσής του».

Όσον αφορά στην αναντιστοιχία του αριθμού αιτήσεων με το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε: «Κάποιοι οφειλέτες έχουν ήδη πάρει επιδότηση από άλλο πρόγραμμα και, άρα, δεν δύνανται να στηριχθούν δύο φορές. Πρόκειται για μία απαγόρευση, που ορίζεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Κάποιοι άλλοι έχουν οδηγηθεί στα Δικαστήρια, για παράδειγμα, μέσω του Νόμου Κατσέλη και προτιμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω αυτών, οπότε δεν προσέρχονται σε κανένα άλλο πρόγραμμα. Οι εκκρεμείς υποθέσεις προσεγγίζουν τις 70.000, ενώ πολύ περισσότερες είναι αυτές, για τις οποίες έχει γίνει η δίκη και δεν έχει εκδοθεί απόφαση».

Απαντήσεις σε έξι καίριες ερωτήσεις
«Βροχή» ερωτήσεων, που καταδεικνύει το ενδιαφέρον των οφειλετών και δη, αυτών με επιχειρηματικά δάνεια, οι οποίοι, για να λάβουν χρηματοδότηση για την επιχείρησή τους, υποχρεώθηκαν να εγγράψουν υποθήκη την κύρια κατοικία
τους, δέχθηκε ο ειδικός γραμματέας κατά την ημερίδα του ΕΕΑ. Ενδεικτικά:

1) Τι γίνεται με τα δάνεια πρώτης κατοικίας, όπου ο ένας σύζυγος είναι πληττόμενος και ο άλλος όχι (π.χ. δημόσιος υπάλληλος);
Σε κάθε σπίτι αρκεί μόνο ένας (σύζυγος, παιδιά, συγγενείς πρώτου βαθμού, οι οποίοι, όμως, διαμένουν στο ακίνητο) να έχει πληγεί από τον κορωνοιό, προκειμένου η οικογένεια να λάβει την επιδότηση.

2) Τι ενέργειες πρέπει να κάνουν οι σύζυγοι – συνοφειλέτες/εγγυητές, όταν οι ίδιοι δεν εμπίπτουν στο μέτρο;
Αμφότεροι πρέπει να συναινέσουν με την αίτηση του πρωτοφειλέτη. Ένας, δηλαδή, κάνει την αίτηση και οι υπόλοιποι πρέπει να συμφωνήσουν στην άρση του απορρήτου τους.

3) Έχω δάνειο σε ελβετικό φράγκο, το οποίο λόγω της υπέρογκης δόσης είναι ρυθμισμένο έως το τέλος του 2020. Εάν ενταχθώ στο πρόγραμμα «Γέφυρα» η τράπεζα θα στείλει ως δόση την πραγματική ή την ρυθμισμένη;
Η επιδότηση θα δοθεί με βάση την δόση, που καταβάλλεται την τρέχουσα στιγμή, εν προκειμένω αυτή, έτσι όπως έχει ρυθμιστεί.

4) Ποιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για την έγκριση ή μη της επιδότησης;
Αυτό, που δηλώνεται στο Ε1, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν επιδομάτων.

5) Είμαι συνδικαιούχος λογαριασμού με τη μητέρα μου, η οποία έχει εισοδήματα μόνο από συντάξεις. Θα έχω πρόβλημα με το όριο των 40.000 ευρώ τραπεζικές καταθέσεις;
Εάν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ, τότε ναι. Δεν θα εγκριθεί η επιδότηση. Όταν είσαι συνδικαιούχος σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εάν είναι δικά σου τα χρήματα, μπορείς κάλλιστα να τα «σηκώσεις» οποιαδήποτε στιγμή. Άρα, στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αφαιρεθεί το όνομα από τον λογαριασμό.

6) Τον Ιούλιο του 2020 έκανα τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου. Κατά συνέπεια το Ε9 εμφανίζει περισσότερα τετραγωνικά από τα στοιχεία, που είναι περασμένα στο «Γέφυρα». Πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτή τη διαφορά;
Όχι. Τα τετραγωνικά δεν παίζουν ρόλο στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts