ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Πιθανή και νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες – Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός (upd)

«Η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους θα είναι συνηθισμένες», είπε ο Πάουελ

Στην παραδοχή ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται σε «πολύ υψηλά επίπεδα», προχώρησε ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ, επισημαίνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης θα υπάρξει πιθανότατα και στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν αυξήσεις επιτοκίων ανάλογα με την περίπτωση και τα οικονομικά δεδομένα.

«Σαφώς η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους θα γίνουν συνήθεις», είπε ο Πάουελ. «Με βάση της σημερινές προβλέψεις, μια αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης φαίνεται πιθανή στην επόμενη συνάντησή μας».

Ο Πάουελ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα κατανοεί τη δυσκολίες που προκαλεί στους Αμερικανούς η αύξηση των τιμών και δεσμεύτηκε ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ εξήγησε ότι η σημερινή απόφαση ήταν μία «απαραίτητη προκαταβολική αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός», συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι ο περιορισμός της ζήτησης.

Αναφερόμενος στην ανεργία, ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό και ανεπαρκής προσφορά, πρόβλημα που ελπίζει ότι με την αύξηση των επιτοκίων θα αμβλυνθεί. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο χαμηλό 54 ετών του 3,6% και αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς φέτος στο 3,7% στο τέλος του έτους και στο 4,1% το 2024.

«Δεν επιδιώκουμε να αφήσουμε τους ανθρώπους χωρίς δουλειά», τόνισε ο Πάουελ, «αλλά χρειάζεται σταθερότητα των τιμών. Πρέπει να την αποκαταστήσουμε» για να έχουμε μια καλή αγορά εργασίας μακροπρόθεσμα.

Εάν οι προβλέψεις της Fed είναι σωστές, η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι σε θέση να μειώσει ξανά τα επιτόκια από το 2024. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο θα μειωθεί στο 3,4% από 3,8%.

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο ενεργειακό (pic+vid)

«Λουτρό αίματος» στα cryptos – Ποιοι λένε ότι το ταξίδι προς τον… πάτο μόλις άρχισε (διάγραμμα)

Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Εκλογές την άνοιξη του 2023 (pics) (upd)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts