ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέθανε ο Calisto Tanzi – Από τη γαλακτοκομική αυτοκρατορία στο σκάνδαλο Parmalat (vid)

Εφευρέτης του γάλακτος μακράς διαρκείας, έστησε «το μεγαλύτερο εργοστάσιο χρέους στην ιστορία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού»

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Calisto Tanzi, σήμερα Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022,  γνωστός στη γειτονική Ιταλία ως ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του γαλακτοκομικού κολοσσού Parmalat αλλά και για το ομώνυμο οικονομικό σκάνδαλο.

Ο Tanzi στα 22 του χρόνια ίδρυσε την γαλακτοκομική του αυτοκρατορία (1961) ξεκινώντας από την οικογενειακή επιχείρηση του παππού του και μετατρέποντάς την σε πολυεθνική εταιρεία. Μέσα σε λίγα χρόνια η πολυεθνική μετρούσε περίπου 130 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Εφευρέτης του γάλακτος μακράς διαρκείας, ήταν παρόν στον τομέα των τροφίμων (Parmalat), στον τουρισμό (Parmatour), στην τηλεόραση (Odeon TV) και στο ποδόσφαιρο (Parma Calcio). Υπήρξε γενναιόδωρος προς την πόλη της Πάρμα, στην οποία προσέφερε ως δωρεές μεγάλα ποσά για σημαντικές αναστηλώσεις.

Εκτός από τις επιτυχίες του, ο Calisto Tanzi έπεσε στο μάτι του κυκλώνα όταν το 2003 ξέσπασε το κραχ του κολοσσού Parmalat, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε στήσει – όπως υπενθυμίζει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA – «το μεγαλύτερο εργοστάσιο χρέους στην ιστορία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού».

Στη δεκαετία του ’90 εισχώρησε στο χρηματιστήριο, και χάρη σε μια σειρά προσφυγών σε πιστώσεις ομολόγων εις βάρους χιλιάδων μικροαποταμιευτών, διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της Ιταλίας, δημιουργώντας κραχ ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ. Το 2010 ο Tanzi καταδικάστηκε σε σχεδόν 18 χρόνια φυλάκιση, ενώ η Parmalat (ή ότι απέμεινε από τον πρώην κολοσσό) έγινε μέρος της Γαλλικής Lactalis.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεκόρ: Αυτή η μετοχή σημείωσε κέρδη σχεδόν 7.000% μέσα στο 2021 

15 Ελληνες επιχειρηματίες μιλούν για τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων   

Ο πλανήτης γιόρτασε την έλευση του 2022 στη σκιά της πανδημίας 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts