ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Ρωσία: Χωρίς μεγάλους επενδυτές, αλλά με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν

Από τους τουλάχιστον 100 δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας συμμετέχουν μόνο έξι – Στο Φόρουμ και οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες, δεν συμμετέχει κανένας μεγάλος δυτικός επενδυτής, γράφει ο ιστότοτος Agenstvo, που μελέτησε το πρόγραμμα του φόρουμ, επισημαίνοντας ότι από τους 100 και πλέον Ρώσους δισεκατομμυριούχους συμμετέχουν μόνο έξι.

Όπως γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν υψηλοί επισκέπτες ήταν οι αρχηγοί ασιατικών και ευρωπαϊκών κρατών -για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ ή ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν- φέτος δεν συμμετέχει στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης κανένας από τους δυτικούς ηγέτες, με εξαίρεση τον Πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη Μόσχα συμμετέχοντας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Όμως, ενώ από το φόρουμ θα απουσιάζουν οι δυτικοί ηγέτες, στους διαδρόμους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα μπορεί να συναντήσει κανείς τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, οι οποίοι στη Ρωσία χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν θα είναι προσωρινά ο επιτετραμμένος του Αφγανιστάν στη Μόσχα.

Επίσης, στο Φόρουμ συμμετέχουν οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντενίς Πουσίλιν, είναι ένα από τα προβεβλημένα πρόσωπα του Φόρουμ.

Χθες (15.06.2022) μαζί με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντρ Μπεγκλόφ, κήρυξαν την έναρξη του φόρουμ με έναν κανονιοβολισμό, ενώ σήμερα τα ρωσικά ΜΜΕ αναπαράγουν τη δήλωσή του ότι η λεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ενδέχεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στο Φόρουμ και απηύθυνε έκκληση να το μποϊκοτάρουν εταιρείες και κυβερνήσεις των άλλων χωρών. «Καλούμε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι “business as usual” δεν θα υπάρξει όσο οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην Ουκρανία», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νεντ Πράις.

Όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα RBK, μερικές εταιρείες φοβούμενες τις κυρώσεις ζήτησαν από τη διοργάνωση του φόρουμ να αποκρύψει κατά το δυνατόν το ότι εκπρόσωποί τους θα συμμετάσχουν σε αυτό. Για παράδειγμα, ζήτησαν να μην αναφέρεται η επωνυμία της εταιρείας τους.

Το πρωί στο φόρουμ μίλησαν η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ο σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσίας, Μαξίμ Ορέσκιν, και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντόν Σιλουάνοφ. Όπως μεταδίδει το Interfax, η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις για τη ρωσική οικονομία «άλλαξαν για πολύ, αν όχι για πάντα» και τώρα πρέπει η παραγωγή να κατευθυνθεί προς την εσωτερική αγορά.

Αύριο, στην ολομέλεια του φόρουμ αναμένεται η ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιείται εφέτος για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας. Στο προηγούμενο φόρουμ συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών εταιρειών, μεγάλοι δυτικοί επιχειρηματίες και πολιτικοί, ενώ τις συνεδριάσεις ολομέλειας συντόνιζαν γνωστοί δυτικοί δημοσιογράφοι.

Διαβάστε ακόμη

Εurogroup: Επίσημο τέλος για τη σκληρή εποπτεία της Ελλάδας έπειτα από 12 χρόνια

S&P Global: Οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται στο έλεος των αγορών (πίνακας)

Το «μεγάλο σορτάρισμα» του Ρέι Ντάλιο: $5,7 δισ. σε ευρωπαϊκές μετοχές

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts