ΓΕΝΙΚΕΣ

Παιδική ασπίδα προστασίας κατά του COVID-19 με τα κατάλληλα σχολικά σνακ

Share this
  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • www.somaygies.gr

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο ήρθε και πάλι η ώρα να επιστρέψουν στα θρανία. Ο κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 είναι αρκετά μεγάλος και τα παιδιά αν και όχι τόσο ευάλωτα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους. Γι΄αυτό τον λόγο εμείς ετοιμάσαμε ορισμένες ιδέες-συμβουλές και μερικές συνταγές ώστε να απολαμβάνουν τα παιδιά το δεκατιανό τους γεύμα και με σπιτικά-υγιεινά σνακ αλλά και με σνακ από το κυλικείο του σχολείο.

Προστατέψτε τα παιδιά σας από την μετάδοση του COVID-19 προτιμώντας γεύματα που είναι καλυμμένα με περιτύλιγμα και προορίζονται για ατομική χρήση για μεγαλύτερη ασφάλεια. Προϊόντα που περιέχουν πολλά τεμάχια ανά συσκευασία και μπορεί το παιδί να τα μοιραστεί, όπως π.χ. μπισκότα ή κράκερ ή κριτσίνια καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Μερικές υγιεινές επιλογές τροφίμων που θα μπορούσε να επιλέξει ένα παιδί από το σχολικό κυλικείο είναι:

  • Τοστ ή αραβική πίτα ολικής αλέσεως με γαλοπούλα ή αυγό, τυρί και λαχανικά

  • Κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης ολικής αλέσεως, κριτσίνια ή κράκερ ολικής αλέσεως.

  • Φρούτα και φυσικούς χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης

  • Ξηρούς καρπούς ανάλατους και αποξηραμένα φρούτα.

  • Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης

  • Γιαούρτι ή γάλα ή smoothies με βάση το γάλα ή το γιαούρτι και φρούτα μέσα

  • Για γλυκό θα μπορούσε να επιλέξει ατομική μερίδα σταφιδόψωμο, σοκολάτα υγείας (των 30γρ), ρυζόγαλο αν υπάρχει ή παστέλι

Συνταγές για σπιτικά σνακ

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε ορισμένες υγιεινές και σπιτικές συνταγές για σνακ στο σχολείο μιας και τα παιδιά έχουν μεγάλες διατροφικές ανάγκες στις ώρες του σχολείου.

Σημείωση : Προσπαθήστε τα τρόφιμα που θα παρέχονται στα παιδιά να είναι κυρίως για ατομική χρήση ώστε να περιοριστεί η πιθανή μετάδοση του κορονοιού.

1) Υγιεινό κέικ με ταχίνι

Υλικά

  • 300 γρ αλεύρι γ.ο.χ ολικής άλεσης
  • 70 γρ κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 4 αβγά
  • 100 γρ ταχίνι
  • 150 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα πλήρες

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ.

  2. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, το ταχίνι, τη ζάχαρη και το γάλα.

  3. Ενώνουμε τα δύο παραπάνω μείγματα και χτυπάμε λίγο στο μίξερ.

  4. Ψήνουμε στους 180oC στις αντιστάσεις για μισή ώρα σε ταψάκι με λαδόκολλα.

2) Αραβική πίτα με γαλοπούλα, τυρί κρέμα και καλαμπόκι

Υλικά

  • 1 αραβική πίτα
  • 2 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
  • 2 φέτες γαλοπούλα
  • 1 μεγάλη κουταλιά τυρί κρέμα
  • 1 αγγουράκι σε φέτες
  • Λίγα φύλλα πράσινης σαλάτας και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας μας. Αλείφουμε με το τυρί κρέμα την αραβική πίτα. Απλώνουμε τις φέτες γαλοπούλας πάνω από το τυρί κρέμα.

  2. Προσθέτουμε το αγγουράκι, τα φύλλα της πράσινης σαλάτας, το καλαμπόκι και αλατοπιπερώνουμε.

  3. Τυλίγουμε προσεκτικά και σφιχτά την αραβική πίτα με διπλωμένες τις άκρες προς τα μέσα σαν φάκελος.

3) Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο

Υλικά

  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • ½ μπανάνα ψιλοκομμένη
  • κανέλα
  • 1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση

  1. Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με φυστικοβούτυρο.

  2. Κόβουμε τη μπανάνα.

  3. Ρίχνουμε το μέλι και τη κανέλα.

  4. Συνθέτουμε το σάντουιτς και το ψήνουμε.

4) Κέικ με σπανάκι

Υλικά

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά
  • 2 κ.γ. Μπέικιν
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 400 γρ φέτα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το σπανάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό μέχρι να μαραθούν χωρίς λάδι,

  2. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας μαζί εκτός από τη φέτα που τη ρίχνουμε σε τρίμματα αφού έχουμε ανακατέψει όλα τα υπόλοιπα πλην της πρασινάδας.

  3. Προσθέτουμε τα ζαρζαβατικά μας ,που έχουμε μαράνει, στο μίγμα και ανακατεύουμε να πάνε όλα παντού.

  4. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη κ αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα κέικ.

  5. Ψήνουμε στους 175 oC για μια ώρα και έτοιμο.

Συχνά λάθη των γονιών στην διατροφή των παιδιών

1. Υποχρεώνουν το παιδί να φάει όλο το φαγητό του, με το ζόρι.

2. Χρησιμοποιούν τα γλυκά ως επιβράβευση.

3. Απαγορεύουν εντελώς τα γλυκά.

4. Προσφέρουν πολλά σνακ.

5. Απαγορεύουν το νερό στο φαγητό.

6. Αντικαθιστούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με συμπληρώματα διατροφής.

Η σημασία του νερού για τα παιδιά

Το νερό στα παιδιά καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του σώματος σε σχέση με τους ενήλικες. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά την παιδική ηλικία αφού τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών για ένα παιδί εξαρτάται από παράγοντες που περιλαμβάνουν την ηλικία, το βάρος, το φύλο και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας του παιδιού καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία και υγρασία).

Η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί ένα ακόμα μέτρο προστασίας σε σχέση με τον COVID-19 αφού βελτιώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών τους.

Προσπαθήστε να προετοιμάζετε σπιτικά σνακ για τα παιδιά σας τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους και θα τα θωρακίσουν απέναντι στην μετάδοση του κορονοιού στο σχολείο. Η διατροφή έχει τώρα ακόμα πιο σημαντικό ρόλο.

Share this
The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο “Σώμα Υγιές” (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,

ΠΗΓΗ TIMESNEWS

Related Posts