Παιχνίδια πολέμου και hackers στο Διάστημα – Η αμερικανική αποστολή του Moonlighter
Στο διάστημα μεταφέρθηκε ο πόλεμος των χάκερς, όμως για πρώτη φορά πρόκειται για μια μάχη που θα διεξαχθεί καθ’ όλα νόμιμα και μάλιστα με ένα σημαντικό, συνοδευτικό χρηματικό έπαθλο αξίας 50.000 δολαρίων.
Το μέσο για τη μάχη αυτή είναι ο αμερικανικός δορυφόρος Moonlighter, που μετά από καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών, εκτοξεύτηκε την περασμένη Δευτέρα μέσω πυραύλου της SpaceX, ιδιοκτησίας του Έλον Μασκ.
O Moonlighter δεν είναι ένας απλός δορυφόρος. Δημιουργήθηκε για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: την προετοιμασία των αμερικανικών αρχών για το χειρότερο δυνατό σενάριο που τις θέλει να «τυφλώνονται» στην ατμόσφαιρα σε περίπτωση που κάποιο φυσικό ή εσκεμμένο επεισόδιο οδηγήσει σε «πτώση» των δορυφορικών συστημάτων.
Τέτοια επεισόδια μπορεί να ξεκινούν από μια γεωμαγνητική καταιγίδα από το μακρινό σύμπαν έως μια επίθεση, πιθανότατα μια κυβερνοεπίθεση, καθώς ουσιαστικά μόνο τέσσερις χώρες παγκοσμίως, ήτοι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να εξαπολύσουν μια στρατιωτική (πυραυλική) επίθεση κατά δορυφόρου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κίνδυνος μιας κυβερνοεπίθεσης είναι ο πιο πιθανός. Αναβαθμίστηκε δε, στην ατζέντα των αμερικανικών αρχών ασφαλείας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν διαπιστώθηκε ότι οι Ρώσοι χάκερς επιτέθηκαν με επιτυχία κατά δορυφορικών συστημάτων, όπως το Ka-SAT της Viasat, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αλλά και σε συστήματα ΑΠΕ, όχι μόνο στην ίδια την Ουκρανία, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.
Έκτοτε, βέβαια, Viasat χρησιμοποίησε την επίθεση για να εντοπίσει αδυναμίες και να ενισχύσει τις άμυνες της, όμως o πόλεμος στο cybersecurity μοιάζει αέανος, υποχρεώνοντας την κάθε πλευρά να να αναπροσαρμόζει και να αναβαθμίζει τις δυνάμεις της συνεχώς.
Έτσι, φέτος η αμερικανική πολεμική αεροπορία σε συνεργασία με τις διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου δρομολόγησαν το project του Moonlighter, το οποίο θα λειτουργήσει σαν μια μεγάλη δοκιμή για κυβερνοεπιθέσεις σε δορυφόρους.
Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν οι πλέον… ειδικοί. Πέντε διαφορετικές ομάδες διακεκριμένων «λευκών χάκερς» έχουν σχηματιστεί και με έδρα το Λας Βέγκας θα λειτουργούν νυχθημερόν με ένα στόχο, να «ρίξουν» τα συστήματα του δορυφόρου εκθέτοντας όλες τις αδυναμίες του, αλλά και την αντίστοιχη αντίδραση των αμερικανικών συστημάτων στο έδαφος.
Η ομάδα που θα ξεχωρίσει πέρα από τον τίτλο του νικητή, στον σκληρά ανταγωνιστικό κόσμο του cybersecurity, θα λάβει και ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 50.000 δολαρίων. Αν και πιθανότατα το πρώτο είναι πιο σημαντικό, τόσο για τους ίδιους και τη φήμη που θα αποκτήσουν στον κλάδο όσο βέβαια για τις αμερικανκές αρχές, που θα περάσουν από… μικροσκόπιο την όλη διαδικασία για να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα τρωτά σημεία.
Διαβάστε ακόμα
Οι 4+1 ισχυροί «παίκτες» στον τομέα των πληρωμών
Πυρετός επενδύσεων από τους «Big 6» των συμβουλευτικών εταιρειών (pics)
Real Estate: Τα «φιλέτα» της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY