ΥΓΕΙΑ

Παπαευαγγέλου: «Ο ιός είναι παντού» – Στα 230.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα

  • Γιάννα Σουλάκη

Παπαευαγγέλου

Το 2,5% του πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που μεταφράζεται σε 230.000 άτομα, είναι ενεργά κρούσματα. “Αυτό σημαίνει πως ο ιός κυκλοφορεί παντού”, ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης (13/1) κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημέρων δείχνει να σταθεροποιείται στις 31.000. Με βάση τον μεγάλο όγκο των τεστ που γίνονται καθημερινά (350.000) παρατηρείται σταθεροποίηση της θετικότητας τις τελευταίες ημέρες, η οποία διαμορφώνεται στο 9%, με σαφείς πτωτικές τάσεις.

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος την τελευταία εβδομάδα, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.  Το πρώτο είναι η σημαντική μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση της μέσης ηλικίας κρουσμάτων κατά μία δεκαετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη, ενώ τώρα η διάμεση ηλικία είναι τα 39 έτη. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της πορείας είναι η διασπορά της Ομικρον, σε μέρη εκτός Αττικής, όπου μετά την έκρηξη των δύο πρώτων εβδομάδων, έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Οι περιοχές που παρατηρείται τώρα αύξηση της μετάλλαξης Ομικρον είναι: Ξάνθη Φωκίδα Εβρος Καστοριά και Φθιώτιδα Νοσηλείες  Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 5.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε ολόκληρη τη χώρα με λοίμωξη Covid-19. Επτά στους δέκα είναι άνω των 55 ετών και έξι στους δέκα είναι ανεμβολίαστοι, όπως ανέφερε η καθηγήτρια. Οι ΜΕΘ-Covid είναι καλυμμένες κατά 87% και τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα μείνουν γύρω στους 600 ασθενείς για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Related Posts