ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ήπιες απώλειες παρά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, η συμμαχία ΟΠΕΚ+, συμμορφώθηκαν κατά 102% με τη συμφωνία τους να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο

Υποτονικές απώλειες κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο διαγράφοντας μετά τα κέρδη από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται στην Ευρώπη, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και αυτή της ζήτησης καυσίμων.

Στη Γαλλία εφαρμόσθηκε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, την ώρα που στην Ιταλία απαγορεύθηκαν οι κοινωνικές συναθροίσεις και τα ομαδικά αθλήματα. Η Ινδία, η οποία βρίσκεται πορεία να ξεπεράσει τις ΗΠΑ με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στον κόσμο, ενώ προετοιμάζεται περαιτέρω αύξηση τις επόμενες εβδομάδες. Η ασιατική χώρα έχει την 3η μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων στον κόσμο.

Η τιμή του μπρεντ απώλεσε 0,3% στα 43,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού υποχώρησε 0,1% στα 41 δολάρια το βαρέλι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε χθες Τετάρτη ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού θα δυσκολέψει τις προσπάθειες των παραγωγών να εξισορροπήσουν την αγορά.

«Οι έμποροι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αναφορικά με το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις να ανανεώσουν τους περιορισμούς για να ελέγξουν την εξάπλωση του κορωνοϊού», δήλωσε σε σημείωμα ο Στέφεν Ινές, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων αγορών στην Axi.

Το μπρεντ στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης ενισχυόταν 0,4% και το αργό 0,6%, επεκτείνοντας τα κέρδη τους από τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Η έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποστάγματος στις ΗΠΑ υποχώρησαν την εβδομάδα έως τις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε μετά το κλείσιμο της αγοράς χθες. Σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, ανέφερε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η οποία βοήθησε στη μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος συρρικνώθηκαν το περισσότερο από το 2003, καθώς ο τυφώνας Δέλτα μείωσε την παραγωγή πετρελαίου και έκλεισε τα διυλιστήρια της ακτής του Κόλπου του Μεξικού.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, η συμμαχία ΟΠΕΚ+, συμμορφώθηκαν κατά 102% με τη συμφωνία τους να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσαν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ στο Reuters.

Μια μικτή Τεχνική Επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από βασικούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συναντήθηκαν για να επανεξετάσουν τη συμμόρφωση με τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η ζήτηση ανακάμπτει πιο αργά από το αναμενόμενο και πως ο ΟΠΕΚ+ θα διασφαλίσει ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα βυθιστούν ξανά μέχρι την επόμενη συνάντηση στα τέλη Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts