ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ισχυρή άνοδος στο κλείσιμο της 3ης διαδοχικής εβδομάδας με θετικό πρόσημο

Η Λιβύη έχει αυξήσει την παραγωγή στα επίπεδα πριν από τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεών της, στο 1,25 εκατ. bpd

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το πετρέλαιο, ολοκληρώνοντας την 3η διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, σε μία εβδομάδα κατά την οποία τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών για το εμβόλιο του κορωνοϊού κυριάρχησαν, υποσκελίζοντας τις ανησυχίες από τα νέα lockdowns που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν στήριξη αυτή την εβδομάδα, από τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν θα προχωρήσουν στην προγραμματισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,9% στα 45,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 42,40 δολάρια το βαρέλι. Και οι 2 τιμές ολοκληρώνουν την εβδομάδα με κέρδη άνω του 5%.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση, οι οποίες επιβαρύνουν τις τιμές από την άνοιξη, ανοίγουν τώρα χώρο στις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη, χάρη εν μέρει στην επικείμενη διάθεση των εμβολίων», δήλωσε η Commerzbank.

Οι τιμές βρήκαν επίσης στήριξη από τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί (η συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+), θα καθυστερήσουν την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής.

Η ομάδα, η οποία θα συναντηθεί στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, εξετάζει τις επιλογές για καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών από τον Ιανουάριο, της χαλάρωσης της μείωσης των 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) κατά περίπου 2 εκατ. bpd.

«Η υποτιθέμενη ανατροπή στο θέμα των περικοπών από τον ΟΠΕΚ+ στο α΄ τρίμηνο του 2021, αντανακλάται στη σημερινή τιμή των 45 δολαρίων το βαρέλι», δήλωσε η Nordic Bank.

Στην επιπλέον βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν οι ενδείξεις για συμφωνία στην Ουάσινγκτον, αφού ο αρχηγός της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, συμφώνησε να επαναλάβει τις συζητήσεις για την παροχή περισσότερης οικονομικής βοήθειας για τον κορωνοϊό, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την υπερπροσφορά συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς η Λιβύη έχει αυξήσει την παραγωγή στα επίπεδα πριν από τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεών της, στο 1,25 εκατ. bpd.

Διαβάστε ακόμη

Έτσι θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα της Ευρώπης για τους πλούσιους Αμερικανούς

Βενιάμης: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών και στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής

Κυβέρνηση: Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα ενόψει Χριστουγέννων

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts