ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σταθεροποιητικές τάσεις παρά τις ανησυχίες στην αγορά για τη ζήτηση

Μέλη του ΟΠΕΚ+ κλίνουν προς καθυστέρηση του τρέχοντος σχεδίου τους για αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρ

Σημάδια σταθεροιποίησης έδειξε σήμερα 19 Νοεμβρίου 2020 το πετρέλαιο, εν μέσω γενικευμένων ανησυχιών στις αγορές ότι τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, θα φρενάρουν εκ νέου την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση θα επηρεάσουν τη ζήτηση για το ορυκτό καύσιμο.

Η τιμή του μπρεντ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 44,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού πρόσθεσε 0,1% στα 42,06 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, το εξάμηνο contango για το μπρεντ, μια δομή της αγοράς που υποδηλώνει την τρέχουσα υπερπροσφορά, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών σήμερα, υποδηλώνοντας ότι οι ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς μειώνονται κάπως.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 768.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, λιγότερο από τα 1,7 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 5,2 εκατ. βαρέλια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες.

Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωνοϊού ξεπέρασε το ορόσημο των 250.000 την Τετάρτη, την ώρα που η Νέα Υόρκη έκλεισε τα δημόσια σχολεία.

Στην Ασία, το Τόκιο ανέφερε το υψηλότερο επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων σήμερα φθάνοντας στο ρεκόρ των 534 κρουσμάτων.

Η Ρωσία ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, αφού ανακοίνωσε ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα και θανάτους.

Οι ανησυχίες για την οικονομική ζημία που σχετίζεται με τον κορωνοϊό επισκίασαν τις αισιόδοξες ειδήσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech που ζητούν άδεια από ΗΠ και Ευρώπη να το κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα.

«Οι επενδυτές συγκρατούν επίσης κέρδη από το πρόσφατο ράλι πριν από τις διακοπές των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα», δήλωσε ο Καζουχίκο Σαΐτο, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi.

Ενισχύοντας τις πιθανότητες της περαιτέρω υπερπροσφοράς, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) και η Total της Γαλλίας, συζήτησαν τις προσπάθειες της NOC για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και αύξηση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγούς, αναμένεται να συζητήσει την πολιτική το στην πλήρη υπουργική συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου.

Μέλη του ΟΠΕΚ+ κλίνουν προς καθυστέρηση του τρέχοντος σχεδίου τους για αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως αναφέρουν πηγές.

Διαβάστε ακόμη

Black Friday 2020: H «μαύρη» Παρασκευή είναι εδώ – Πόσο θα βοηθήσουν τα e-shops

Κορωνοϊός: 774 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 646 στην Αττική – Στο «κόκκινο» 8 Περιφέρειες

Υπάρχει ζωή μετά το χρέος; Γιατί η αύξηση του παγκόσμιου χρέους τρομάζει τις κεντρικές τράπεζες

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts