ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστή στην «ορθόδοξη» πολιτική η Τουρκία – Νέα αύξηση στα επιτόκια, άλμα 500 μονάδων βάσης

Στο 30%, από 25% προηγουμένως, αύξησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τη «μάχη» για την αναχαίτιση του διψήφιου πληθωρισμού.

Σε μια ακόμη απόδειξη της επιστροφής στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας αναθεώρησε κατά 500 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, δίνοντας συνέχεια στην πορεία σύσφιγξης, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα, η Άγκυρα ακολουθήσε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, μειώνοντας τα επιτόκια κόντρα στη βαθιά υποτίμηση του νομίσματος και στην εκτόξευση των τιμών σε αγαθά/υπηρεσίες.

Παρά την επιστροφή στις ορθόδοξες επιλογές, πάντως, το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την τουρκική τράπεζα παραμένει μεγάλο, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στην αδυναμία ανάκαμψης της τουρκικής λίρας.

Το νόμισμα εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 30% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2023, ενώ η βουτιά της τελευταίας 5ετίας αγγίζει το 80%.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα η λίρα να βρίσκεται στα 27,1 ανά δολάριο, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (27,2 ανά δολάριο).

Η διαχρονική πορεία της ισοτιμίας δολαρίου – λίρας

Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 5%. Ωστόσο, πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα, δεδομένου ότι ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 59% τον Αύγουστο.

Μάλιστα, οι επίσημες προβλέψεις αναφέρουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν, σε ετήσιο επίπεδο, έως και +65% μέχρι τα τέλη του 2023, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου κρίση στα επίπεδα διαβίωσης των Τούρκων πολιτών.

Διαβάστε ακόμα

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Optima bank: Πόσα κεφάλαια θα βάλουν στην ΑΜΚ οι cornerstone επενδυτές – Οι όροι της συμμετοχής

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts