ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμός: Ποιο κατάστημα της Γλυφάδας άλλαξε χέρια με 1,23 εκατ. ευρώ (pic)

Στη δίνη των πλειστηριασμών βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η «Μάριος Παπαθάνος Α.Ε.». Η εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στην κατασκευή και εκμετάλλευση ακινήτων, διαθέτει πολλά assets στα νότια προάστια και κυρίως στην περιοχή της Γλυφάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση 2021 ο τζίρος της ήταν 685.149 ευρώ, η ακίνητη περιουσία της ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ κουβαλούσε τραπεζικά δάνεια ύψους 46,48 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι, την τελευταία διετία έχουν βγει στο σφυρί αρκετά από αυτά, με αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια από μεμονωμένα ακίνητα μέχρι και ολόκληρο συγκρότημα επαγγελματικής χρήσης στο κέντρο της πόλης.

Ανάμεσα στα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, περιλαμβάνεται και κατάστημα μεγάλης προβολής σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Γλυφάδας. Στο τελευταίο σφυρί που χτύπησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και αυτό το κατάστημα άλλαξε χέρια. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 1,23 εκατ. ευρώ και τελικά κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω στα 1.230.001 ευρώ.

Το κατάστημα στο κέντρο της Γλυφάδας

Πρόκειται ειδικότερα, για γωνιακό κατάστημα του ισογείου σε κτήριο κατασκευής της περιόδου 1999-2001, που αναπτύσσεται σε δυο στάθμες και διαθέτει προσόψεις επί των οδών Β. Γεωργίου Β’ και Λαοδίκης. Το τμήμα ισογείου έχει επιφάνεια 101 τ.μ. και στο κατάστημα ανήκει κατά αποκλειστική χρήση θέση στάθμευσης επί του ακαλύπτου επιφάνειας 32,70 τ.μ. η οποία έχει ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Λαοδίκης καθώς και ακάλυπτος χώρος οικοπέδου επιφάνειας 32,80 τ.μ.
Στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί σήμερα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (wine bar) ενώ το τμήμα του ακαλύπτου χώρου έχει κλεισθεί και λειτουργεί ως συνεχόμενος χώρος του καταστήματος. Επίσης, έχει διαμορφωθεί πατάρι επιφάνειας 64,94 τ.μ. που συνδέεται με εσωτερική κλίμακα με τον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση εκτίμησης, το κατάστημα «φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και πολυτελούς κατασκευής», ενώ ο χώρος στάθμευσης αποκλειστικής χρήσης επί της οδού Λαοδικής χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Κατά την ίδια έκθεση, η περιοχή του ακινήτου είναι αυτή που αναπτύσσεται πλησίον της κεντρικής οδού Αγ. Μεταξά, ενώ αποτελεί την κεντρική ζώνη χώρων εστίασης-υγειονομικού ενδιαφέροντος της Γλυφάδας, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση.

Το θρίλερ με την τιμή εκκίνησης

Σε σχέση με την τιμή εκκίνησης όμως παίχτηκε ένα μικρό…θρίλερ. Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 1.143.000 ευρώ αλλά η ιδιοκτήτρια (και οφειλέτιδα) εταιρεία «Μ. Παπαθάνος Α.Ε» άσκησε πέρυσι ανακοπή που το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την έκανε δεκτή διατάσσοντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 2.460.000 ευρώ, δηλαδή σε υπερδιπλάσιο επίπεδο.

Στην απόφαση ελήφθη υπόψη δεύτερη έκθεση εκτίμησης που περιλαμβάνει και αυτοψία των εσωτερικών χώρων, σύμφωνα με την οποία «το κατάστημα είναι πολυτελούς κατασκευής με υλικά υψηλής ποιότητας, μίνιμαλ αισθητικής και υψηλού κόστους, ήτοι διαθέτει ψευδοροφές με κρυφούς φωτισμούς, εσωτερικό κεντρικό κλιματισμό, σύστημα συναγερμού, κάμερες, ξύλινες επενδύσεις, ξύλινα δάπεδα, τζαμαρίες διπλού ύψους με μεταλλικά πλαίσια, τέντες σε όλη την πρόσοψη» κ.α.
Ακολούθησαν άγονοι πλειστηριασμοί με συνέπεια η τιμή εκκίνησης να μειωθεί πρώτα στα 1.968.000 ευρώ (στο 80% της αρχικής) και μετά στα 1.599.000 ευρώ (στο 65% της αρχικής), αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια η επισπεύδουσα άσκησε ανακοπή ζητώντας η τιμή εκκίνησης να μειωθεί στο 50% της αρχικής, δηλαδή στα 1.230.000 ευρώ. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έκανε δεκτή την ανακοπή θέτοντας τον πήχη για τον πλειστηριασμό της Παρασκευής στα 1,23 εκατ. ευρώ. Με αυτήν την τιμή χτύπησε το σφυρί που αυτή τη φορά είχε αποτέλεσμα…

Διαβάστε ακόμη

Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Καλτσοβιομηχανία Πουρνάρα: Από την Ελλάδα στα… πόδια όλου του κόσμου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts