ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ελληνικά funds αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητα το 2023 (pics)

Η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών δεν σταματάει για τα «βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, έστω και αν η αγορά δεν διανύει την καλύτερη περίοδό της.

Τα ισχυρά funds ελληνικών συμφερόντων, με γνωστούς επιχειρηματίες και διακεκριμένα στελέχη του τραπεζικού τομέα στην σύνθεση τους, εξακολουθούν με την είσοδο του νέου έτους να «ιχνηλατούν» τους κλάδους του ενδιαφέροντός τους, όπως είναι τα τρόφιμα, η τεχνολογία, ο ξενοδοχειακός κ.α. επιδιώκοντας να εντοπίσουν εταιρείες-στόχους με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να προχωρήσουν στην εξαγορά τους ή στην απόκτηση στρατηγικών συμμετοχών σε αυτές με το βλέμμα τους στραμμένο στην προοπτική των μελλοντικών υπεραξιών.

Οι κρίσεις «γεννούν» ευκαιρίες και μέσα από αυτές, κάποιες επιχειρήσεις με προβλήματα μπορούν να βρουν τον τρόπο για την ανάκαμψή τους με την ανάλογη στήριξη ή άλλες, πιο υγιείς, να αναπτυχθούν περισσότερο και να αποφέρουν κέρδη στους επενδυτές τους.

Λογικό, επίσης, ορισμένοι από τους εγχώριους fund managers να διατηρούν μια επιφυλακτική στάση ακόμα και τώρα, σε μια χρονιά εκλογών και μέχρι ανακτήσουν όλοι οι κλάδοι μια μεγαλύτερη σταθερότητα.

Υπάρχουν funds τα οποία ολοκλήρωσαν το 2022 με σημαντικά deals στο ενεργητικό τους και εισέρχονται στο 2023 με προσδοκίες. Άλλα, που προτίμησαν να κάνουν «κράτει» για αρκετούς μήνες, αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητες κατά το προσεχές διάστημα εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις, δίχως να αποκλείονται και ορισμένα exits.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν το Diorama II, το SMERemediumCap, το EOS Hellenic Renaissance Fund, το VNK Capital και όχι μόνο.

Οι νέες επενδύσεις

Η ακριβής «ακτινογράφηση» των οικονομικών στοιχείων και των επιδόσεων μιας εταιρείας-στόχου, για να αποφευχθεί το ρίσκο, δεν είναι πάντα απλή υπόθεση.
Αντίστοιχα και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της σε συνδυασμό με την επιλογή της στρατηγικής για την αξιοποίηση τους, παραπέμπουν σε χρονοβόρες διαδικασίες ή συζητήσεις μέχρι να ωριμάσει μια συμφωνία. Μη εξαιρουμένων δε, των διαπραγματεύσεων με τον ιδιοκτήτη της εκάστοτε επιχείρησης, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη σύγκλιση ως προς το ύψος του τιμήματος.

Ένα από τα funds το οποίο εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τους ρυθμούς του μέσα στο 2023 θεωρείται το Diorama II, το δεύτερο με διαχειρίστρια την Deca Investments, με CEO και Partner τον Νίκο Κούλη και την συμμετοχή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και άλλων επενδυτών. Από το πρώτο closing αρχές Μαϊου (με κεφάλαια 158 εκατ. ευρώ, που ίσως υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι την τελική περίοδο διάθεσης), πέρασαν 8 μήνες και ακολούθησαν διερευνητικές επαφές με εταιρείες από τους κλάδους των business services, τεχνολογίας και food & beverage, κυρίως από την Ελλάδα (χωρίς να εξαιρούνται Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία).

Πιο πρόσφατη είδηση για την Deca Investments υπήρξε η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από την J.P. Morgan (ανακοινώθηκε στις 20/12/2022) στην οποία το Diorama I, που υλοποίησε συνολικά δέκα επενδύσεις, κατείχε ποσοστό ως ένας εκ των μετόχων μειοψηφίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τους ερχόμενους μήνες θα υπάρξουν διάφορες εξελίξεις σε δυο μέτωπα, όσον αφορά τις επενδύσεις του Diorama II, ή και πιθανές νέες αποεπενδύσεις του Diorama I.

Σε «τροχιά» νέων συμφωνιών βρίσκεται και το VNK Capital του Βασίλη Κάτσου και της Νέλλης Κάτσου.

Προς τα τέλη Νοεμβρίου, ο κ. Κάτσος είχε μιλήσει, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια του 5th Athens Investment Forum για επαναληπτικές επενδύσεις επιπλέον 70 εκατ. ευρώ σε τρεις εταιρείες τουλάχιστον που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Family Fund.

Φάρμακα, τρόφιμα, ακίνητα, τεχνολογία κ.ά. παραμένουν στο «στόχαστρο» της οικογένειας που δημιούργησε την φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, ενώ έχουν εξετασθεί ήδη νέα deals που συσχετίζονται με την Innovis, την Παλίρροια και την Cafetex (σ.σ. για εξαγορά εταιρείας καφέ στην Αγγλία).
Το VNK Capital έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στους κλάδους τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ξεχωρίζει, σαφώς, η συμμετοχή στο υπό υλοποίηση mega project των 8+ δισ. ευρώ του Ελληνικού, μέσω από της κοινού παρουσίας με θυγατρική της Olympia Group (10,07%), στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development.

Ξενοδοχεία και τρόφιμα

Η τελευταία συμφωνία του 2022 πιστώνεται στο SMERemediumCap. Το επενδυτικό ταμείο με ισχυρό άνδρα τον τέως πρόεδρο της Eurobank και νυν της Grant Thornton, Nικόλαο Kαραμούζη, ολοκλήρωσε (στις 7/12/2022) το deal με την οικογένεια Φωτιάδη, βασικούς μετόχους της ανερχόμενης εταιρείας τροφίμων στο χώρο των οσπρίων ΑΡΟΣΙΣ για την στρατηγική μετοχική συμμετοχή του σε αυτήν και την κεφαλαιακή της ενίσχυση με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
Το φθινόπωρο η κοινοπραξία του SMERC με το family office του Θανάση Λασκαρίδη και Iσραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με την φημισμένη αλυσίδα Brown Hotels, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το project Tethys της Intrum, χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 72 υπερδανεισμένα ξενοδοχεία και μελετάται σχέδιο επενδύσεων για την επανεκκίνησή τους.

Παράλληλα, το fund «σκανάρει» μια «ομάδα» επιχειρήσεων- πιθανών νέων επενδυτικών του στόχων για το 2023. Υπενθυμίζεται ότι με αυξημένα υπό διαχείριση κεφάλαια στα επίπεδα των 142,5 εκατ. ευρώ, το SMERC προχώρησε σταδιακά σε 7 επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ, όπως η εξαγορά της Engie Hellas (νυν Cordia) και μέσω αυτής η είσοδός του στην μετοχική σύνθεση της ESA Security Solutions, πριν την προσθήκη της εταιρείας καθαρισμού SKYMAR Services (με σκοπό τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου στην παροχή υπηρεσιών Total Facility Management στην Ελλάδα και «συμπαίκτη» το Latsco family office).

Προηγήθηκαν οι εξαγορές της εταιρείας εξαγωγής φρούτων Krop Fruit, του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της κλινικής ζώων Πλακεντία Κτηνιατρική και του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & SPA. Με «ρεζερβουάρ» 150 εκατ. ευρώ, το EOS Hellenic Renaissance Fund (EOS Capital Partners) με επικεφαλής του τον Απόστολο Ταμβακάκη, έχει προχωρήσει σε 9 επενδύσεις σε διάστημα περίπου τριών ετών, κυρίως στον κλάδο των τροφίμων (Μινέρβα Ελαιουργική- η οποία εξαγόρασε την Mediterranean Foods και το σήμα Pummaro), Eurocatering, Agrifreda, Eλληνικοί Xυμοί/με «συμπαίκτη» τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο), καθώς και σε αυτούς της τεχνολογίας (Obrela Security Industries, Αρχειοθήκη), του εμπορίου (στην Cosmos Sport, από όπου στην συνέχεια αποεπένδυσε) και των logistics (Seagull) από το καλοκαίρι.

Η συχνότητα των επενδυτικών του «χτυπημάτων» δίνει την αίσθηση ότι το «σερί» θα συνεχισθεί το 2023, σε ένα timing μάλιστα κατά το οποίο έχει προαναγγελθεί και η έλευση δεύτερου fund, με διπλάσια κεφάλαια. Αναμονή επικρατεί και για τα επόμενα σχέδια των ανθρώπων του Elikonos 2 SCA Sicar (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης), ένα επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 85 εκατ. ευρώ που μετρά 10 στρατηγικές συμφωνίες, τις 6 στα τρόφιμα στις Eurocatering (με συνεπενδυτή το EOS Hellenic Renaissance Fund), Mega Yeeros, Mινέρβα, Andromeda Seafood S.L, SelectFish, Rodoula και τις υπόλοιπες στις Youth Lab S.A., ComSys, Etpa Packaging και OJOO Limited.

Οι κινήσεις του Φαιστός

Μια από τις ειδικές περιπτώσεις είναι το Φαιστός (Phaistos Investment Fund, με εταιρεία διαχείρισής του την 5G Ventures). Με βασικό χρηματοδότη του το Ελληνικό Δημόσιο –με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από την δημοπρασία για τις άδειες 5G- έχει ως επενδυτές του την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, τον όμιλο ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες με φόντο το 5G και το πρώτο closing του κυμάνθηκε σε ένα ποσό υπό διαχείριση κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Το καλοκαίρι απέκτησε μειοψηφικές συμμετοχές στις Matternet και OQ Technology και το προηγούμενο τρίμηνο ήταν με άλλες 2 στο στάδιο του due diligence και άλλες 3 σε αυτό της εξέτασης για προκαταρκτική έγκριση, με βάση τον επενδυτικό κανονισμό του (με τις 3 εκ των 5 να είναι ελληνικές).

Διαβάστε ακόμη 

Τι φέρνει το 2023 σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και crypto

Χειμερινές εκπτώσεις 2023: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9/1 – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν (vid)

Μάτσιεκ Καμίνσκι: Ξεκινά από τον… Παναιτωλικό για να φτιάξει μια ποδοσφαιρική αυτοκρατορία (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY