ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολωνία: Παραμένει άλυτο το μυστήριο με τον θάνατο ψαριών στον ποταμό Όντερ (vid)

Boήθεια από το εξωτερικό αναζητά η Πολωνία προκειμένου να ανακαλύψει την πηγή τοξικής μόλυνσης στον ποταμό Όντερ.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν εμφανιστεί κατά μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων του ποταμού, από τις 28 Ιουλίου, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Μέχρι στιγμής οι Πολωνοί πυροσβέστες έχουν περισυλλέξει σχεδόν 100 τόνους νεκρών ψαριών από τις όχθες του ποταμού Όντερ, ο οποίος διαρρέει τη Γερμανία και την Πολωνία.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν οργανώσαμε μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας σε ποταμό», ανέφερε η Μόνικα Νοβακόφσκα-Ντρίντα, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι στην επιχείρηση καθαρισμού του ποταμού συμμετέχουν περισσότεροι από 500 πυροσβέστες.

Τα αίτια θανάτου των ψαριών παραμένουν αδιευκρίνιστα, οι Αρχές όμως υποψιάζονται ότι ευθύνεται η μόλυνση του ποταμού από χημικές ουσίες. «Τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων πιθανόν απορρίφθηκαν μέσα στον ποταμό, με πλήρη γνώση του κινδύνου και των συνεπειών», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Βαρσοβία έστειλε δείγματα νερού σε εργαστήρια στην Τσεχία, στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε στο Twitter η υπουργός Περιβάλλοντος, Άννα Μόσκουα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι πολωνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέσυραν 80 τόνους νεκρών ψαριών από τον ποταμό -τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Πολωνία- και απαγόρευσαν το κολύμπι και τη χρήση σκαφών.

Η υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι σε κανένα από τα δείγματα που έχουν ληφθεί δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα τοξικές ουσίες. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εξετάζει επίσης διάφορες άλλες πιθανές αιτίες, όπως την υπερβολική συγκέντρωση ρύπων και αλατιού λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών του ποταμού ή την υψηλή θερμοκρασία. Μια άλλη πιθανότητα είναι η απόρριψη, από τις βιομηχανίες, νερού που περιείχε υψηλή ποσότητα χλωρίου.

Η μόλυνση πυροδότησε διπλωματική σύγκρουση με τη Γερμανία, όπου τοπικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Πολωνία ότι αγνόησε την καταστροφή όταν ξεκίνησε πριν από πάνω από δύο εβδομάδες.

Οι αρχές στην περιοχή του Βρανδεμβούργου της Γερμανίας βρήκαν ίχνη υδραργύρου στο νερό, καθώς και υψηλή αλατότητα και χλωροφύλλη.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας προσφέρει αμοιβή 1 εκατομμυρίου ζλότι (220.200 $) σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό των υπευθύνων. Οι αρχές σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν τις ποινές για άτομα που προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές.

Τα τελευταία χρόνια ο Όντερ θεωρείτο ένας σχετικά καθαρός ποταμός, όπου ζούσαν περίπου 40 είδη ψαριών.

Διαβάστε ακόμα

5+1 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για την πορεία των μετοχών

Τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος – Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα €751 από την 1η Ιανουαρίου

Υπέρβαση – έκπληξη €5,2 δισ. στα φορολογικά έσοδα

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts