ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος» για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ο εξηλεκτρισμός της παγκόσμιας οικονομίας

Η εξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από την ηλεκτρική ενέργεια για την εύρυθμη λειτουργία της «καρδιάς» της παγκόσμιας βιομηχανίας και η φόρτιση του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως θα ωθήσει τη ζήτηση για ενέργεια σε νέα υψηλά, προκαλώντας προβλήματα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού μέχρι το 2025 θα είναι ισομεγέθης με την τρέχουσα ετήσια κατανάλωση της Βρετανίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Η Κίνα θα αποτελέσει το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο εξηλεκτρισμός αυξάνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου παράλληλα με την υιοθεσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Αυτό απαιτεί περισσότερες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, την εύρεση εναλλακτικών για την αντικατάσταση των υδρογονανθράκων αλλά και την επέκταση και αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης. 

«Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας αυξάνεται σημαντικά και μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης αυτής ζήτησης», τόνισε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, προσθέτοντας πως «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν την εύρεση και χρήση εναλλακτικών, καθαρών μορφών ενέργειας για την ανάπτυξη του εξηλεκτρισμού και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Η ετήσια ανάπτυξη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί κατά 3,2% μεταξύ του 2024 και του 2025, σε σχέση με το φετινό 2,6% σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες οι οποίες αποτελούν το 40% του συνόλου αναμένεται να σταθεροποιηθούν, δεδομένης της μείωσης χρήσης ρυπογόνων μορφών ενέργειας στη Δύση οι οποίες αντισταθμίζουν την ανάλογη ανάπτυξη της χρήσης ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ασία. 

Σύμφωνα, τέλος, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το ποσοστό παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα το οποίο οφείλεται στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αυτές αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο ετήσιο όρο του 3% μέχρι και το 2025. 

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ράλι, οι προοπτικές για νέα άνοδο, τα κέρδη-ρεκόρ και ο φόβος από τις ξένες αγορές

Μητσοτάκης στον οδικό άξονα Ε65: Κάναμε την Ελλάδα ένα μεγάλο εργοτάξιο όπως είχαμε δεσμευτεί (pics)

Το κρέας που ξέρατε τελειώνει, υποδεχτείτε το φυτικό κρέας – Πώς μια ελληνική εταιρεία αξιοποιεί τα μικροφύκη

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts