ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Αυξημένες εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία λόγω πιθανής συγκομιδής ρεκόρ

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νέας σεζόν Ιουνίου – Ιουλίου 2022 μπορεί να συμβάλουν μερικώς στην αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, στην περίπτωση που οι εξαγωγές από την Ουκρανία παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα

Για πιθανή συγκομιδή ρεκόρ σε σιτηρά φέτος στη Ρωσία έκανε λόγο σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι η χώρα του, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ρωσία αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φτάσει στα 130 εκατ. τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατ. τόνων σιταριού, όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων στον τομέα της οικονομίας στη Μόσχα.

Tο 2020 η παραγωγή έφτασε τα 133,5 εκατ. τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 85,9 εκατ. τόνων σίτου. Το 2021 η συγκομιδή ήταν λίγο μικρότερη.

«Εάν συμβεί αυτό, κάτι το οποίο υπολογίζουμε, θα είναι ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία της Ρωσίας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να παρουσιάσει κάποια εκτίμηση σχετικά με τις εξαγωγές.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νέας σεζόν Ιουνίου – Ιουλίου 2022 μπορεί να συμβάλουν μερικώς στην αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, στην περίπτωση που οι εξαγωγές από την Ουκρανία παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το Κίεβο δεν έχει επανακτήσει την πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ήταν η εκτίμηση που είχε κάνει τον Απρίλιο η εταιρεία συμβούλων Sovecom.

Η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία στις προμήθειες σίτου στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. Συνεχίζει να εξάγει παρά τις δυσκολίες με την εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα, εξαιτίας αυτού που η Ρωσία ορίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν αποκλειστεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που η ίδια αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές πληρωμών, τα οποία έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην Μόσχα από τα τέλη Φεβρουαρίου και εξάγουν σιτηρά από την ρωσική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και σποραδικά από την Αζοφική Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Επιφυλακτική για την πορεία των μετοχών – Πόσο πιθανή είναι η ύφεση στην Ευρώπη

Wall Street: Σε χαμηλό τουλάχιστον ενός έτους ο S&P 500 – Νέες μεγάλες απώλειες για τον Nasdaq

Ουκρανία: Δεν θα ανοίξει η Σοχρανίφκα όσο το Κίεβο δεν ελέγχει το σύστημα των αγωγών

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts