ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Η ΕΕ μπλοκάρει τη δωρεά 300.000 τόνων λιπασμάτων στις φτωχές χώρες

Κατηγορίες προς την ΕΕ ότι μπλοκάρει τη δωρεά 300.000 τόνων λιπασμάτων από τη Ρωσία στις χώρες που τα έχουν περισσότερη ανάγκη εξαπέλυσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που η Μόσχα διαμαρτύρεται ότι οι δυτικοί εγείρουν εμπόδια στις εξαγωγές της.

«Το άκρον άωτον του κυνισμού είναι ότι ακόμη και η προσφορά μας […] να μεταφέρουμε δωρεάν 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω των κυρώσεων, προς τις χώρες που τα έχουν ανάγκη, εξακολουθεί να μην έχει λάβει ανταπόκριση», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων σε περίπου 20 πρεσβευτές.

«Είναι σαφές: Δεν θέλουν να αφήσουν τις επιχειρήσεις μας να βγάλουν λεφτά», σημείωσε και έσπευσε να προσθέσει: «Αλλά εμείς θέλουμε να δώσουμε δωρεάν (σ.σ. αυτούς τους τόνους λιπασμάτων) στις χώρες που έχουν ανάγκη».

Η Ρωσία, παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή σιτηρών, δεν μπορεί να πωλήσει την παραγωγή της και τα λιπάσματά της λόγω των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες πλήττουν κυρίως τον χρηματοπιστωτικό και επιμελητειακό τομέα.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) το 2021 η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγός αζωτούχων λιπασμάτων και η δεύτερη πάροχος καλλιούχων και φωσφορούχων λιπασμάτων, .

Σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε εκ νέου «τις παράνομες κυρώσεις» που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία κάποιες χώρες της Δύσης «για να ενισχύσουν τη θέση τους», οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- έχουν «αρνητικές επιπτώσεις και στις ίδιες», αλλά και «σε κράτη που είναι απολύτως αθώα, που υποφέρουν από την πολιτική αυτού του είδους, πρωτίστως οι αναπτυσσόμενες και οι πιο φτωχές χώρες».

Οι χώρες στην Αφρική, στη νότια Ασία και στη Λατινική Αμερική είναι αυτές «που επλήγησαν κυρίως από τους δυτικούς περιορισμούς στην προμήθεια ενέργειας, τροφίμων και ρωσικών λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Ρωσία αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο τις δύο συμφωνίες που συνήφθησαν τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη επιτρέποντας την εξαγωγή σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία παρά την ρωσική επίθεση, αλλά και θεωρητικά τις εξαγωγές της Μόσχας που έχουν επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Το Κρεμλίνο δηλώνει κυρίως ότι η πλειονότητα των ουκρανικών διατροφικών προϊόντων πηγαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που το Κίεβο διαψεύδει.

Οι ρωσικές επικρίσεις για τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης εγείρουν φόβους για την παρεμπόδιση εκ νέου των ουκρανικών εξαγωγών, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω γενικευμένων αυξήσεων των τιμών στις αγορές.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί δεν πρέπει να είστε short στις μετοχές στην Ευρώπη

Πανικός στα cryptos: Τι φέρνει το νέο «αιματοκύλισμα» – Το ethereum κινδυνεύει με κατάρρευση (pics)

Eddie Wilson (Ryanair): Τι ζητάμε για να φέρουμε περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts