ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδότες – Ποια επιδόματα διασώζονται

ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς που θα συναντηθούν με αίτημα της Συνομοσπονδίας προκειμένου να διαπραγματευθούν για την επίτευξη νέας συμφωνίας

Προς νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έστω και με «κομμένα φτερά» οδεύουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς που θα συναντηθούν με αίτημα της Συνομοσπονδίας την Παρασκευή 13 Μαΐου προκειμένου να διαπραγματευθούν για την επίτευξη νέας συμφωνίας.

Βεβαίως μετά τις μνημονιακές παρεμβάσεις η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεν καθορίζει πλέον τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους όλης της χώρας αλλά περιορίζεται στη διαπραγμάτευση των μη μισθολογικών όρων εργασίας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διασώζει τόσο τον θεσμό της σύμβασης όσο και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου, τις τριετίες και τις άδειες των εργαζόμενων γονέων.

Συνεπώς το επίδομα γάμου που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού, το δικαιούνται σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ αλλά σύμφωνα με την άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ δευτερευόντως μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

Στη τρέχουσα διαπραγμάτευση, η ΓΣΕΕ θα ζητήσει από τους εργοδότες να είναι πιο θαρραλέοι και να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μισθών πάνω από τον κατώτατο μισθό που ορίστηκε στα 713 ευρώ από την 1/5/2022 προκειμένου οι χαμηλόμισθοι να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts