ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Εξαντλήθηκε η διαθεσιμότητα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο

Άπραγοι φεύγουν από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όσοι πολίτες -ηλικιωμένοι κατά πλειοψηφία- απευθύνονται στους φαρμακοποιούς για να κάνουν εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό.΄Σύμφωνα με τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΦΣΘ) εξαντλήθηκε η διαθεσιμότητα των γιατρών στην συμπρωτεύουσα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια πιο μακρινή περιοχή ή ακόμη και σε άλλο δήμο.

Το πρόβλημα θα λυθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα ενταχθούν στο σύστημα και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση που έλαβε το υπουργείο Υγείας και ο Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να εγγράψουμε τους πολίτες στο σύστημα εξαιτίας της μη διαθεσιμότητας ιατρών», ανέφερε ο πρόεδρος του (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης και πρόσθεσε:

«Ενημερώνουμε του πολίτες ότι το υπουργείο Υγείας έχει λάβει απόφαση για ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στο σύστημα -πέραν των παθολόγων και των γενικών ιατρών-οπότε ενδεχομένως να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σε δεύτερο χρόνο», ανέφερε.

Η υπόθεση έχει φέρει αρκετή ταλαιπωρία στους πολίτες, λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου:

«Οι συμπολίτες μας φεύγουν άπραγοι και απογοητευμένοι, ενώ αρκετοί αναγκάζονται να αναζητήσουν προσωπικό ιατρό πολύ πιο μακριά, όπως για παράδειγμα σε Θέρμη, Μηχανιώνα ή Κουφάλια, όπου όμως κι εκεί η διαθεσιμότητα συνεχώς φθίνει», λέει.

ΙΣΘ: «Μόνο 140 από τους 600 παθολόγους / γενικούς γιατρούς δήλωσαν συμμετοχή στον Προσωπικό Γιατρό»

Ο πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος, Νϊτσας, δήλωσε πως οι γενικοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη δεν δήλωσαν μεγάλη συμμετοχή. Από τους 600 γενικούς γιατρούς και παθολόγους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΙΣΘ, μόνο 140 ζήτησαν πιστοποιητικό προκειμένου να αναλάβουν προσωπικού γιατρού, είπε συγκεκριμένα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   «Δεν γνωρίζω αν τελικά όλοι από αυτούς τους 140 έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα προσωπικού γιατρού. Σίγουρα δεν αρκούν. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στον προσωπικό γιατρό», πρόσθεσε ο κ. Νίτσας.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΙΣΘ τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του πολίτη να επιλέγει προσωπικό γιατρό, είτε από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ είτε από τους μη συμβεβλημένους, και ότι έχει παρουσιάσει τις θέσεις του τόσο στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας.

Υπενθυμίζεται από αρχές Σεπτεμβρίου οι πολίτες μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό και μέσω των φαρμακείων. Η διαδικασία είναι δωρεάν και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τον ΑΜΚΑ τους και ένα έγγραφο ταυτοποίησης -όπως, για παράδειγμα, την αστυνομική ταυτότητά τους- που το επιδεικνύουν στον φαρμακοποιό.

Related Posts