ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόντι: «Αν κερδίσει η Μελόνι, η Ιταλία ως χώρα μπορεί να απομονωθεί»

Στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και στο ενδεχόμενο να κερδίσει η συντηρητική συμμαχία υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρθηκε απόψε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι La7.

«Η Μελόνι στην προεκλογική εκστρατεία είναι ικανή, αλλά το να είσαι ηγέτης είναι διαφορετικό πράγμα: Πρέπει να έχεις το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και να υπολογίζεις τις επιπτώσεις των αποφάσεών σου.

Στην Ευρώπη, όλοι μας χτυπήσαμε την γροθιά στο τραπέζι υπέρ των συμφερόντων μας, το έκανα εγώ και ο Ντράγκι. Με διαπραγματεύσεις, αλλά και με “δούναι και λαβείν”. Το θέμα είναι να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος με τις πλήρως δημοκρατικές χώρες που προωθούν το ευρωπαϊκό όραμα», τόνισε ο Ρομάνο Πρόντι.

«Θυμάμαι πως όταν ο Χάιντερ, στην Αυστρία, πέτυχε σημαντικό αποτέλεσμα στις εκλογές, ως πρόεδρος της Κομισιόν δέχθηκα μεγάλες πιέσεις για τιμωρήσουμε την χώρα του. Και εγώ απάντησα: Δεν τιμωρούμε για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά για συγκεκριμένες συμπεριφορές. Τώρα, για παράδειγμα, στην Ουγγαρία αυτές οι συμπεριφορές υφίστανται», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να ηγηθεί της νέας ιταλικής κυβέρνησης ένα ακροδεξιό κόμμα, ο Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε: «Υπάρχει, όντως, μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτή η δεξιά. Θα δούμε αν -στη συνέχεια- η ανησυχία αυτή θα μετατραπεί σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” για τη δημοκρατία μας. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι ότι ως χώρα μπορεί να απομονωθούμε και να χάσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ.

Μπορεί, δηλαδή, κάλλιστα κάποιος να χτυπήσει τη γροθιά του στο τραπέζι, αλλά υπάρχει και περίπτωση να σπάσει το χέρι του. Οι αναφορές της Μελόνι στον Όρμπαν είναι αναφορές στον εθνικισμό, ακόμη και στη φυλή, σε έννοιες που εναντιώνονται ξεκάθαρα στις ευρωπαϊκές βασικές αρχές και προωθούν μια οπισθοδρομική κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις: Η Fed προχωρά σε νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Άννα Αγγελικούση: Ενίσχυσε τον στόλο της Pantheon Tankers με τρία ακόμη δεξαμενόπλοια (pics)

Ερντογάν: Τι φοβάται για τις εκλογές στην Τουρκία – Οι εκτιμήσεις και οι ημερομηνίες (vid)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts