ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΣΕ: Νέα άνοδος 59,8% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο 2022 (πίνακες)

Με δύο πρόσωπα εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές για τον μήνα Ιούνιο, αποδεικνύοντας ωστόσο την ανθεκτικότητά τους κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Από τη μια πλευρά, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία διαγράφοντας για ακόμη έναν μήνα άνοδο της τάξης του 59,8%, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 53,5%.

Στον αντίποδα, μελανό σημείο εξακολουθεί να παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο παρά τη συρρίκνωσή του παρέμεινε σημαντικά διογκωμένο (42,7%).

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε τα εξής: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειες στον τομέα της ενέργειας και των εμπορευμάτων εξακολουθεί να ασκεί ισχυρές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων.

Ωστόσο, το συντεταγμένο σχέδιο της Ελληνικής Πολιτείας για την τόνωση της εξωστρέφειας, αποδίδει καρπούς συντηρώντας τις θετικές προοπτικές. Σε κάθε περίπτωση, η αυξητική πορεία δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντίθετα, ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, προκειμένου να προσαρμόσει τη στρατηγική και τον σχεδιασμό του στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιούνιο του 2022 (σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021) καταγράφονται ανοδικές τάσεις για όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως.

Ειδικότερα, ισχυρή ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή – Καύσιμα (+169%), Βιομηχανικά (+42,9%), Τρόφιμα και Ζώα ζωντανά (+17,9%) και Χημικά (+14,8%).

Αύξηση επίσης εμφανίζουν οι εξαγωγές των κατηγοριών Μηχανήματα (+6,7%) και Διάφορα Βιομηχανικά (+35,6%) για τον Ιούνιο του 2022. Ακολουθούν οι χαμηλότερες σε αξία Πρώτες Ύλες (+1,8%) και τα Ποτά & Καπνός με +12,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στα Εμπιστευτικά Προϊόντα καταγράφεται διπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών (+100%), με την αξία τους όμως να είναι χαμηλή. Τέλος, ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εξαγωγές της κατηγορίας Λάδια (+0,6%).

Αναλυτικότερα, πολύ μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές και τον Ιούνιο του 2022, καθώς αυξήθηκαν κατά 59,8% και ανήλθαν σε 5,43 δισ.€. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 3,13 δισ.€, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 24,1%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 169%.

Πολύ μεγάλη είναι η άνοδος που καταγράφεται και στις εισαγωγές τον Ιούνιο του 2022, καθώς αυξήθηκαν κατά 53,5% και ανήλθαν σε 8,26 δισ.€. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 5,31 δισ.€, αυξανόμενες κατά 25,6%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Ιούνιο του 2022 κατά 42,7%, στα -2,84 δισ.€. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα επίσης αυξήθηκε, στα -2,18 δισ.€, δηλαδή κατά 27,8%.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Μειώθηκαν οι εμπορικές πτήσεις σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. – Μόνη εξαίρεση η Ελλάδα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ξεχάστε τα καλώδια, έρχεται η ασύρματη φόρτιση

Βρετανία: Επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας τμήματα της χώρας – Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

ΠΗΓΗ NEWMONEY