ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ομιλία Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο

Θα συζητήσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με μια σειρά κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον

Περίπου δύο μέρες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «αδειάσει» το σημερινό του πρόγραμμα, μιας και εστιάζει την προσοχή του στην ολοκλήρωση της ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην κοινή Ολομέλεια Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων, την ερχόμενη Τρίτη. Πρόκειται για μια μοναδική συγκυρία για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς άλλος πρωθυπουργός δεν έχει απευθυνθεί στην αμερικανική Γερουσία, όπερ αποδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο της χώρας μας στη ΝΑ Ευρώπη και την αναβαθμισμένη εικόνα της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με μια σειρά κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον. «Η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους της ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε, αν χρειαστεί, να δικαιούται και αυτός να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους φίλους του», είπε χθες κατά την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας, ουσιαστικά, το στίγμα της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Σε αυτή τη φράση, βεβαίως, «κλειδί» είναι η αναφορά στη συνέπεια και την αλληλεγγύη των φίλων, μιας και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η γενναία χρονική ανανέωση της Συμφωνίας δημιουργεί ισχυρές ρήτρες και των ΗΠΑ στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Αθήνα είναι σε συζητήσεις με την Ουάσιγκτον για τα F-35, έστω και αν η αγορά τους αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται άμεσα ρεαλιστική. Το επόμενο διάστημα, όμως, μπορεί να βρεθούν στη Σούδα, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων, ενώ, παράλληλα, η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί με τη νέα Συμφωνία σε «Σούδα του Βορρά».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts