Πόσο κοντά είναι πλέον η Τσεχία στο ευρώ (πίνακες)
H κυβέρνηση δεν έχει κάποιο πλαίσιο μέσω του οποίου θα το υιοθετήσει, οι πολίτες δεν το θέλουν και η κεντρική τράπεζα θέλει να έχει τον έλεγχο των επιτοκίων της. Η μετάβαση στο ευρώ αποτελούσε μία από τις κύριες προϋποθέσεις της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από δύο δεκαετίες, όμως, η Τσεχία δεν είναι κοντά στην υιοθεσία του κοινού νομίσματος.
Τα στελέχη των επιχειρήσεων, όμως, έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πράγματα στα δικά τους χέρια, ωθώντας την οικονομία σε ένα σημείο που οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες δε θέλουν να πάνε.
Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας υποδεικνύουν πως για πρώτη φορά, το 50% των ανεξόφλητων εταιρικών δανείων από τσέχικες τράπεζες έχουν εκδοθεί σε ξένα νομίσματα, ως επί το πλείστον ευρώ. Το ποσοστό ξεπερνά το 50% εάν συμπεριληφθούν και τα δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού.
Εκτός αυτού, περίπου το 20% του εμπορίου στην Τσεχία γίνεται σε ευρώ, ενώ πολλοί εξαγωγείς πληρώνουν τους πελάτες τους σε ευρώ αντί για τσέχικες κορώνες.
«Η κορώνα αποτελεί ένα νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται… part time, αφού πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στην Τσεχία έχουν στραφεί στο ευρώ», ανέφερε ο CEO της Linet Group SE, Τόμας Κόλαρ, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κάποιος καλός λόγος για την αποφυγή χρήσης του ευρώ, αλλά οι πολιτικοί δεν επιλέγουν να προσεγγίσουν το θέμα λόγω του πολιτικού κόστους».
Το σύνολο, περίπου, των πωλήσεων της εταιρείας αξίας 360 εκατ. ευρώ οφείλεται σε εξαγωγές προς πελάτες σε 150 διαφορετικές χώρες, όπως τόνισε ο Κόλαρ, ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει από κορώνες σε ευρώ για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης.
Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την επέκταση «προς Ανατολάς» το 2004, η Σλοβενία, η Σλοβακία, τρεις χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Κροατία, έχουν εισέλθει στο ευρώ. Η Βουλγαρία σκοπεύει κι αυτή να μεταβεί στο κοινό νόμισμα. Από την άλλη, τόσο η Τσεχία, όσο και η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν καθυστερήσει στη δική τους μετάβαση.
Στην Ουγγαρία, η κρίση και η παρολίγον κατάρρευση του εγχώριου νομίσματος έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις από επιχειρηματίες για την υιοθεσία του ευρώ. Σύμφωνα με το Bloomberg, το 42% των δανείων στη χώρα είναι σε ξένα νομίσματα.
Οι Τσέχοι, όμως, είναι σε καλύτερη θέση από τους Ούγγρους και μπορούν να εκπληρώσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι ένα από τα χαμηλότερα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας στην Ε.Ε., ενώ η χώρα αναμένεται να επιτύχει τις προϋποθέσεις πληθωρισμού και προϋπολογισμού.
Το κύριο θέμα, όμως, είναι αυτό του ευρωσκεπτικισμού ο οποίος χαρακτηρίζει την Τσεχία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των χωρών της Ε.Ε. οι οποίες δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ, η Τσεχία είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό υποστηρικτών της ένταξης στο κοινό νόμισμα.
Οι ανησυχίες τους συμπεριλαμβάνουν το κόστος διάσωσης άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης αλλά και την ακρίβεια. Γι αυτούς τους λόγους, το ζήτημα δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία πολιτική ατζέντα. Τέσσερα από τα πέντε κόμματα της τρέχουσας κυβέρνησης συνεργασίας υποστηρίζουν την μετάβαση στο Ευρώ, αλλά τίποτα δεν έχει τεθεί επί χάρτου.
Αν και η απόφαση είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια της κυβέρνησης, η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας δε θέλει να λογοδοτεί στην ΕΚΤ. Αρκετά στελέχη της τσεχικής κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν πως η ανεξάρτητη νομισματική πολιτική λειτουργεί ως προστασία ενάντια στα παγκόσμια σοκ, κάτι το οποίο θεωρείται σημαντικότερο από την εξάλειψη του κόστους συναλλάγματος και του κινδύνου για τις επιχειρήσεις.
Ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει πολλάκις αντιταχθεί στην προϋπόθεση της ένταξης στο τραπεζικό σύστημα της Ε.Ε. πριν από την ένταξη στην ζώνη του ευρώ, τονίζοντας πως μία τέτοια κίνηση σημαίνει μεταφορά της εποπτείας της εγχώριας βιομηχανίας η οποία έχει εξαιρετική κεφαλαιοποίηση, χωρίς καμία εγγύηση για το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη.
Αυτή η κατάσταση, όμως, αφήνει τις εταιρείες σε μία χώρα της οποίας τα 2/3 των εξαγωγών προορίζονται για τις χώρες της Ευρωζώνης, εκτεθειμένες. Δεδομένης της μεταβλητότητας των νομισμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου γεωπολιτικής αστάθειας λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και το Ισραήλ, η ένταξη στην Ευρωζώνη θα παρέχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό ασφαλείας, όπως αναφέρουν τα στελέχη των επιχειρήσεων.
Οι μεταβολές της κορώνας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει την ελκυστικότητα του κοινού, ευρωπαϊκού νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αναγκαστεί να στηρίξει το τσέχικο νόμισμα πολλές φορές, ενώ το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο από αυτό της Ευρωζώνης.
Η χώρα αποτελεί ένα success story της μετα-κομμουνιστικής μετάβασης μιας ευρωπαϊκής χώρας. Η αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας βοήθησε την Τσεχία στο να ξεπεράσει την ανάπτυξη άλλων, παλαιότερων κρατών-μελών της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, με τα στάνταρ διαβίωσης να είναι καλύτερα στο κράτος της κεντρικής Ευρώπης.
Η θυγατρική της Volkswagen AG, Skoda Auto AS, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία, έχει προσπαθήσει να προωθήσει το αφήγημα της στροφής σε ευρώ εδώ και χρόνια. Έχει ήδη αλλάξει τη λογιστική της στο κοινό νόμισμα, αφού χρησιμοποιεί ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών της.
«Αυτή η αυθόρμητη μετάβαση στο ευρώ οφείλεται στο γεγονός πως οι εξαγωγείς αποτελούν την καρδιά της τσεχικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράντεκ Σπικάρ, αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών της χώρας, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 11.000 εργαζομένους.
Διαβάστε ακόμη
Το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε 16 ερωτήσεις – απαντήσεις
Fed: Σταθερά τα επιτόκια για ακόμη μια συνεδρίαση
Reuters: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό – Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα επιτόκια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ NEWMONEY