ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς η Fed «έφαγε» 1,8 τρισ. δολάρια από τις τεχνολογικές εταιρείες σ’ έναν μήνα

Σχεδόν στις μισές συνεδριάσεις του Απριλίου (συγκεκριμένα στο 47%), οι απώλειες του Nasdaq 100 κυμάνθηκαν κοντά ή και υψηλότερα του 2%

Περισσότερα από 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν χάσει οι τεχνολογικές μετοχές μέσα σε μόλις έναν μήνα, και ο Νο.1 υπαίτιος δεν είναι άλλος από τη Federal Reserve και την προοπτική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.  

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται για μια γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο).  

Όμως, αυτό, σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση (ύφεση 1,4% το α’ τρίμηνο), έρχεται να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων, με τις τεχνολογικές μετοχές να θεωρούνται οι πιο εκτεθειμένες στις επιτοκιακές αλλαγές. Κάτι που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 έχει δεχθεί ένα ισχυρό ράπισμα.   

Σχεδόν στις μισές συνεδριάσεις του Απριλίου (συγκεκριμένα στο 47%), οι απώλειες κυμάνθηκαν κοντά ή και υψηλότερα του 2%, μια επίδοση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη του Μαρτίου του 2020, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Bloomberg. Οι σωρευτικές απώλειες, δε, του μήνα ξεπερνούν το 9,5%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών.  

Η απόφαση της Fed, η οποία θα ανακοινωθεί την προσεχή Τετάρτη, εκτιμάται ότι θα εντείνει τη μεταβλητότητα της αμερικανικής αγοράς αλλά και την αιμορραγία του τεχνολογικού κλάδου, καθώς υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας. 

Οι αγορές έχουν ήδη σπεύσει να αποτιμήσουν την επικείμενη άνοδο των 50 μονάδων βάσης και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι πότε θα ακολουθήσει η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, η οποία δεν φαντάζει και πολύ μακρινή, δεδομένων των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.  

Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, αυτή η σημαντική οπισθοχώρηση των τεχνολογικών μετοχών προσφέρει την ευκαιρία για φθηνές αγορές, ιδίως από τη στιγμή που τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν υψηλά. «Οι τεχνολογικές αποτιμήσεις είναι πολύ ελκυστικές, δεδομένου το πόσο ισχυρά είναι τα θεμελιώδη μεγέθη» τονίζει στο Bloomberg o Πατ Μπάρτον, manager στη Winslow Capital Management. 

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται νόμος για τα καταπατημένα, δεν… έρχονται οι νέες ταυτότητες, η Εθνική Τράπεζα και το ψυγείο, το κόκκινο δάνειο-γίγας, το fund και η δίκη

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός: Νέα δρομολόγια το καλοκαίρι για Ελλάδα από τις αεροπορικές εταιρείες

«Καρούζος Gate»: Στο σφυρί οικόπεδο «φιλέτο» στο κέντρο της Γλυφάδας (pics)

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts