ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι οι τιμές του πετρελαίου, πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ

Ο IEA υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση ττο 2020 κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως στα 91,7 εκατομμύρια

Σε ράλι επιδόθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκοντας στήριξη από τις διαταραχές στην παραγωγή στις ΗΠΑ εξαιτίας του νέου τυφώνα που έχει χτυπήσει τον Κόλπο του Μεξικού, ωστόσο εμφανίσθηκαν νέες ανησυχίες αναφορικά με τη ζήτηση, μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,3%, στα 40,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού ενισχύθηκε 2,6%, στα 38,21 δολάρια το βαρέλι.

Τα κέρδη στο ορυκτό καύσιμο σημειώθηκαν πριν από την αναμενόμενη άφιξη του τυφώνα Σάλι στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού στις ΗΠΑ. Περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έκλεισαν όπως και τα βασικά λιμάνια εξαγωγών, καθώς η πορεία της καταιγίδας μετατοπίστηκε ανατολικά προς τη δυτική Αλαμπάμα, χτυπώντας ορισμένα διυλιστήρια στις ακτές του Κόλπου με ισχυρούς ανέμους.

Ο IEA υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση ττο 2020 κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 91,7 εκατομμύρια, εφιστώντας την προσοχή για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σημαντικά κατά το β΄ εξάμηνο του 2020», ανέφερε ο IEA στην τακτική μηνιαία έκθεσή του. «Θα χρειασθούν μήνες για να αντιστραφεί η οικονομική επιβράδυνση, ενώ υπάρχει η πιθανότητα ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού (ήδη ορατό στην Ευρώπη) να μειώσει τις μετακινήσεις για άλλη μία φορά», αναφέρει.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές χώρες και τα σχετικά μέτρα κοινωνικής απόστασης, η εξ αποστάσεως εργασία και ο αποδυναμωμένος κλάδος των αερομεταφορών πλήττουν τη ζήτηση, υπογραμμίζει ο Οργανισμός. Η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και οι υποβαθμισμένες προοπτικές ζήτησης σημαίνουν επίσης μια βραδύτερη απόσυρση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, προσθέτει.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts