ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι στη Wall Street: Άνοδος 640 μονάδων για τον Dow Jones – Ισχυρό comeback στους δείκτες

Ο ενεργειακός κλάδος ήταν αυτός με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500, σημειώνοντας άνοδο 5,2%, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Δυναμική επάνοδο έκανε την Τρίτη η Wall Street, μετά από μία ταραχώδη εβδομάδα, η οποία αποτυπώνεται ως η χειρότερη από το ξέσπασμα της πανδημίας. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες επιχείρησαν να ανακτήσουν μεγάλο μέρος από τις ισχυρές απώλειες.

Η σημερινή ανοδική αντίδραση επέρχεται σε συνέχεια της αισθητής βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος σε όλες τις διεθνείς αγορές (η Wall Street ήταν κλειστή τη Δευτέρα), ως απόρροια τόσο της μείωσης της τιμής του πετρελαίου όσο και της αποκλιμάκωσης των ομολογιακών αποδόσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 642 μονάδων ή 2,15% στις 30.530 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,45% στις 3.764 μονάδες. Ο Nasdaq κινήθηκε με ισχυρό θετικό πρόσημο σημειώνοντας άνοδο 2,51% στις 11.069 μονάδες.

Ο ενεργειακός κλάδος ήταν αυτός με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500, σημειώνοντας άνοδο 5,2%, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Η μετοχή της Diamondback Energy σημείωσε άνοδο άνω του 8% και της Exxon Mobil άνω του 6%. Οι μετοχές των Schlumberger, Halliburton και Phillips 66 σημείωσαν άλμα άνω του 5%.

Ισχυρά κέρδη και για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Η μετοχή της Alphabet έκανε άλμα άνω του 4%. Οι μετοχές της Apple και της Amazon κινήθηκαν με άνοδο πάνω από 3%.

Η μετοχή της Nvidia κατέγραψε άνοδο άνω του 5%, της KLA άνω του 4% και τις Advanced Micro Devices ενισχύθηκε κατά 3%.

Aνοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,29% και το yield του 2ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,21%.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν καταστροφική για τους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι συμπλήρωσαν 10/11 πτωτικά πενθήμερα, εν μέσω των ανησυχιών για επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα, η οποία τον Ιούνιο αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%), ετοιμάζεται για νέα παρέμβαση τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού.

Όμως, τα αυξημένα επιτόκια γεννούν φόβους για οικονομική ύφεση. Η Goldman Sachs τοποθετεί στο 30% την πιθανότητα ύφεσης για το 2023, ενώ ακόμη πιο δυσμενής είναι ο οιωνός του Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος προβλέπει ότι η ύφεση θα «χτυπήσει» τις ΗΠΑ έως το τέλος του 2022. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Nomura, η οποία θεωρεί πολύ πιθανή την εκδήλωση μιας ήπιας ύφεσης έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα

Ελευθέριος Μουζάκης: Ο «Πεταλούδας» διοικούσε την εταιρεία του 15 χρόνια μετά τον θάνατό του (pics)

«Village Resort & Waterpark»: Σε πλειστηριασμό το μεγάλο συγκρότημα στη Χερσόνησο (pics)

Το ερώτημα του ενός δισεκατομμυρίου: Οι ΗΠΑ θα βυθιστούν στην ύφεση;

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts