ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ράλι» στη Wall Street: «Φρένο» στο αρνητικό σερί με άνοδο 460 μονάδων για Dow Jones – Άλμα 3,8% για Nasdaq

Οι μετοχές των American Express, Nike και Salesforce λειτούργησαν ως καταπέλτης για τον βιομηχανικό δείκτη καθώς σημείωσαν άνοδο 3,22%, 4,08% και 3,40% αντίστοιχα.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε την Παρασκευή η Wall Street, καθώς οι επενδυτές επιχείρησαν να βάλουν φρένο σε μία είσοδο -και επισήμως- του S&P 500 σε περιοχή bear market, με τη χρηματιστηριακή αγορά να περιορίζει της απώλειες της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 465 μονάδων ή 1,47% στις 32.184 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακά κερδίζει και 545 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,39% στις 4.023 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 3,82% ή 11.805 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες περισσότερο από 2% και επί του παρόντος βρίσκεται σε ρυθμό για το πρώτο σερί ηττών 7 εβδομάδων από το 2001. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 2,5% και βρίσκεται σε πορεία για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί ηττών από το 2011, ενώ ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περίπου 3 % αυτή την εβδομάδα.

Οι μετοχές των American Express, Nike και Salesforce λειτούργησαν ως καταπέλτης για τον βιομηχανικό δείκτη καθώς σημείωσαν άνοδο 3,22%, 4,08% και 3,40% αντίστοιχα.

Rebound έκαναν και οι μετοχές της βαριάς τεχνολογίας, όπου Meta Platforms και Alphabet ενισχύθηκαν 3,40% και 2,58% αντίστοιχα, ενώ η Tesla έκανε άλμα 5,27%. Οι μετοχές των Nvidia και AMD εκτινάχθηκαν άνω του 9%. Κέρδη 2,98% για τη μετοχή της Apple.

Οι μετοχές των AMC Entertainment και GameStop σημείωσαν άνοδο 5% και 7,7% αντίστοιχα. Βουτιά 10,9% κατέγραψε η μετοχή του Twitter. Η Robinhood σημείωσε άνοδο 24,8%.

H απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο 11 μονάδων βάσης στο 2,93%. Mεγάλη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 59,1 μονάδες από 65,2 τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 10 ετών.

Η παρατεταμένη κάμψη, έχει «σβήσει» ένα μεγάλο μέρος των κερδών της πανδημικής περιόδου, όταν οι μετοχές έλαβαν ισχυρή ώθηση από τα μέτρα στήριξης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Ένας από τους λόγους αυτής της καθίζησης, συνίσταται στον υψηλό πληθωρισμό (8,3% τον Απρίλιο), ο οποίος αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια (από 0,25% σε 0,75%) και να αποσύρει την άφθονη ρευστότητα από την αγορά. Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίες σπεύδουν να επιλέξουν ασφαλέστερα καταφύγια, καθώς πλέον δεν αποκλείεται και ο κίνδυνος του πληθωρισμού.

Υπάρχουν μερικά στοιχεία, πάντως, όπως η σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων την τρέχουσα εβδομάδα, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο πτωτικός κύκλος οδεύει προς ολοκλήρωση. Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές επιμένουν ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία μεγάλη βουτιά.

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Γαβαλάς: Άλλαξε χέρια το mega συγκρότημα στην Κάντζα (pics)

Η αγορά των crypto προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ – Ράλι για Bitcoin και Ether, πώς κινείται το Luna

«Δεμένα» με ακίνητα οκτώ στα 10 τιτλοποιημένα δάνεια – Ρυθμίσεις και πλειστηριασμοί οι βασικοί τρόποι είσπραξης

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts