ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι 8% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Ανησυχία για τις απεργίες στην Αυστραλία

Ράλι άνω του 8% πραγματοποιεί τη Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το οποίο καταγράφει άνοδο για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση, ενόσω συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία αλλά και οι εργασίες συντήρησης στη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, η τιμή των συμβολαίων TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- σημειώνει κέρδη κατά 8,3% και αναρριχάται στα 37,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι πιέσεις στο φυσικό αέριο εδράζονται κυρίως στις απεργίες των εργαζομένων σε μονάδα παραγωγής της Chevron στην Αυστραλία, η οποία προμηθεύει το 7% του παγκόσμιου υγροποιημένου αερίου (LNG).

Την ίδια στιγμή, στη Νορβηγία, για τρίτη διαδοχική εβδομάδα εκτελούνται εργασίες συντήρησης στο μεγαλύτερο κοίτασμα της χώρας, με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της ημερήσιας παραγωγής.

Ας σημειωθεί ότι η Νορβηγία αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές της Ευρώπης, ιδίως μετά το «μπλόκο» στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ευρωπαϊκά αποθέματα παραμένουν υψηλά, καθώς οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό 94%, γεγονός που προσφέρει ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας.

Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, με όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα να κάνουν λόγο για έναν ζεστό Σεπτέμβριο και έναν ήπιο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για τη ζήτηση να είναι υποτονικές.

Διαβάστε ακόμα

Οι σκέψεις Μητσοτάκη για κυβερνητικές αλλαγές και restart, ο αυτοφωράκιας και το αφεντικό του Attica Group με τα 670 χιλιάρικα μισθό και ο Ντζανάτος που… κάνει τον Ιταλό!

Eurobank Equities: Το θετικό story της Ελλάδας συνεχίζεται μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα

Πιο γερασμένα τώρα τα σπίτια στην Ελλάδα – Αυξήθηκε σε πάνω από 40 έτη η μέση «ηλικία»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts