ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΑΕ: Υπολογίσαμε τα υπερκέρδη τεχνοκρατικά – Έρχονται νέα στοιχεία για την προμήθεια φυσικού αερίου

Το σφυροκόπημα στην βουλή από την αντιπολίτευση –Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Θανάσης Δαγούμας

Τα πυρά της αντιπολίτευσης για την μεθοδολογία της Ρυθμιστικής Ενέργειας, σχετικά με τον υπολογισμό των υπερκερδών, δέχτηκε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας κατά την σημερινή παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο επικεφαλής της Αρχής παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα του πορίσματος που συνέταξε ο Ρυθμιστής, λέγοντας ότι τα υπερέσοδα της εξεταζόμενης περιόδου (Οκτώβριος 2021 –Μάρτιο 2022) ανέρχονται σε 927 εκ. ευρώ.

Από αυτά αφαιρούνται οι εκπτώσεις της ΔΕΗ και απομένουν 591,45 εκ. ευρώ που όπως δήλωσε το στέλεχος της ΡΑΕ θα αποφασίσει η κυβέρνηση πως θα φορολογηθούν.

Αναφερόμενος στην μέθοδο υπολογισμού των υπερκερδών δήλωσε ότι συνέκρινε τα κέρδη της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022, με τα κέρδη της περιόδου Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 και η διαφορά των μικτών κερδών μεταξύ των δύο περιόδων θεωρήθηκε υπερκέρδος.

Όμως η αποδόμηση του υπολογισμού ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες από την ΔΕΗ, η οποία υποστήριξε ότι στα νούμερα αυτά δεν υπολογίστηκαν οι «έμμεσες εκπτώσεις» στα σταθερά τιμολόγια πέραν των άλλων εκπτώσεων (330 εκ. από την έκπτωση του 30%) που έκανε από το περασμένο καλοκαίρι. Τις εκπτώσεις στα σταθερά τιμολόγια η ΔΕΗ τις υπολογίζει σε άνω από 400 εκατ.

Σε ανάλογη ρότα κινήθηκε σήμερα και ο Ήρωνας, λέγοντας ότι τα έκτακτα κέρδη που εμφανίζεται να έχει (45 εκατ. ευρώ) δεν υπάρχουν καθώς η κύρια μονάδα της ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ ΙΙ) κατά το επίμαχο διάστημα ήταν εκτός λειτουργίας καθώς λειτούργησε δοκιμαστικά στα τέλη Μαρτίου 2021 για δύο εβδομάδες.

Ο κ. Δαγούμας, δέχτηκε οξεία κριτική από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος χαρακτήρισε λανθασμένη την μεθοδολογία της ΡΑΕ, λέγοντας ότι υπηρετεί την κυβέρνηση και ζήτησε να γίνει νέος υπολογισμός στην βάση του πραγματικού κόστους και στην τιμή που πουλούν ενέργεια η ΔΕΗ και οι ιδιώτες. Ο κ. Δαγούμας απάντησε ότι «το πόρισμα είναι τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο. Είμαστε ανοικτοί σε οποιοδήποτε σχόλιο αλλά όχι σε αυτά που αφορούν την ακεραιότητά μας».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε αντίστοιχους υπολογισμούς και για τους προμηθευτές φυσικού αερίου. «Επειδή δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τη λιανική (σε αντίθεση με την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος), η αρχή θα βασιστεί στους ισολογισμούς της τελευταίας τριετίας (2019 – 2021) για τον υπολογισμό τυχόν υπερκερδών».

Διαβάστε επίσης:

Ποια χώρα μοιράζει στους πολίτες 1 εκατ. δενδρύλλια κάνναβης

Η ακρίβεια κόβει ακόμα και τον καφέ

Ξανά στο σφυρί η έκταση των Ρέμου – Πηλαδάκη στο Κορωπί

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts