ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Ο Οκτώβριος κάνει «ποδαρικό» με χαμηλές τιμές και…πολλές ΑΠΕ (pic)

Με χαμηλή τιμή στη χονδρεμπορική αγορά κάνει «ποδαρικό» ο Οκτώβριος για το ρεύμα στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Κυριακή, 1η Οκτωβρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 76,98 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη να είναι μηδενική και την υψηλότερη να φτάνει τα 146,50 ευρώ/MWh. Η πτώση της τιμής οφείλεται στην κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που επέτρεψε μάλιστα για περίπου τρεις ώρες να υπάρξουν μέχρι και μηδενικές τιμές.

Η σημερινή τιμή της μεγαβατώρας είναι μειωμένη κατά 20,61% σε σχέση με χθες Σάββατο που βρισκόταν στα 96,96 ευρώ/MWh, οπότε και αυτή ήταν χαμηλότερη κατά 9,85% σε σχέση με την Παρασκευή (ήταν στα 107,54 ευρώ/MWh). Η καθοδική πορεία ξεκίνησε την Παρασκευή καθώς και τότε η τιμή ήταν χαμηλότερη κατά 4,68% έναντι της Πέμπτης που βρισκόταν στα 112,83 ευρώ/MWh.

Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή χαμηλή τιμή οφείλεται κατά πρώτον στην πρωτοκαθεδρία των ΑΠΕ, σε συνδυασμό βέβαια με τις αυξημένες εισαγωγές και την πτώση της ζήτησης λόγω Σαββατοκύριακου.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο ενεργειακό μίγμα για σήμερα Κυριακή 1η Οκτωβρίου οι ΑΠΕ είναι πρώτες με ποσοστό 40,95% και μαζί με της Κρήτης φτάνουν στο 43,51%, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι εισαγωγές με 23,03%. Το φυσικό αέριο που κυριαρχούσε όλο το προηγούμενο διάστημα έχει «εκτοπιστεί» στην τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 20,84% και έπονται τα υδροηλεκτρικά με 10,41%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη είναι μηδενική.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα πάντως το φυσικό αέριο συνεχίζει τα έντονα «σκαμπανεβάσματα» στην ευρωπαϊκή αγορά. Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια νέα ανοδική τάση σπάζοντας και πάλι το φράγμα των 40 ευρώ, όπως αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την τελευταία συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου, τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο έκλεισαν στα 42,53 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με την Πέμπτη. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο, έκλεισαν στα 46,28 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2024 στα 48,14 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί έχασε όλα τα μετεκλογικά κέρδη – Ο κρίσιμος Οκτώβριος και η προσδοκία για year-end-rally

Αυτοί είναι 14+1 «άγνωστοι» Έλληνες μεγιστάνες – Έχουν πάνω από $2 δισ. περιουσία (pics)

Θα σώσει η τεχνητή νοημοσύνη τις επενδυτικές τράπεζες;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΗΓΗ NEWMONEY

Related Posts