Ρουμπινί: Η νέα παγίδα χρέους μπορεί να επαναφέρει την κρίση του 2008
Όταν οι κεντρικές τράπεζες θελήσουν να αποσύρουν σταδιακά τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος ενός κραχ στην αγορά ομολόγων, στην πιστωτική αγορά, στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οικονομία, τόνισε στο Bloomberg ο «Dr. Doom»
Το υποκοριστικό του είναι «Dr. Doom» και όχι άδικα, αφού οι προβλέψεις του είναι ζοφερές – ασχέτως με το εάν επαληθεύονται, κάθε φορά. Αυτή τη φορά ο Νουριέλ Ρουμπινί «ξαναχτύπησε» με μια νέα δυσοίωνη πρόβλεψη, κάνοντας λόγο για μια πιθανή επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – λόγω των συνθηκών οι οποίες επικρατούν αυτό το διάστημα στις αγορές.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δήλωσε ανήσυχος, λέγοντας ότι βρισκόμαστε «σε μια παγίδα χρέους».
«Όταν οι κεντρικές τράπεζες θελήσουν να αποσύρουν σταδιακά τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος ενός κραχ στην αγορά ομολόγων, στην πιστωτική αγορά, στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οικονομία και συνεπώς θα βρεθούν σε αυτή την παγίδα χρέους και δεν θα είναι σε θέση να ομαλοποιήσουν τα επιτόκια», υποστήριξε o ίδιος.
Όπως εξήγησε, σκιαγραφώντας μια εξαιρετικά δυσοίωνη εικόνα για τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και τις διεθνείς οικονομίες, η πανδημία και οι τριγμοί της παγκόσμιας οικονομίας έκριναν ως αναγκαίο εργαλείο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος τη δρομολόγηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών και επεκτατικών δημοσιονομικών στρατηγικών. Όμως, τα αποτελέσματα έφτασαν σε ακραίο σημείο, όπως σημείωσε.
«Έχουμε εισέλθει σε έναν υπερκύκλο χρέους» επεσήμανε, εξηγώντας πως και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες έχουν πέσει στην παγίδα αυτή.
«Λένε (οι κεντρικές τράπεζες) πως θα ομαλοποιήσουν τα επιτόκια, όμως με αυτά τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, αν προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό, θα σημειωνόταν κραχ στην αγορά, οικονομικό κραχ και ως εκ τούτου η πιο εύκολη επιλογή είναι η εξάλειψη της πραγματικής αξίας του ονομαστικού χρέους σε σταθερά επιτόκια με υψηλότερο πληθωρισμό» εξήγησε.
Με τον καιρό είναι αναπόφευκτο πως οι αγορές θα δουν υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερη ανάπτυξη και πιθανότατα συνθήκες στασιμοπληθωρισμού.
Να θυμίσουμε πως, τον περασμένο Μάρτιο, ο κύριος Ρουμπινί είχε τονίσει πως η τότε φρενίτιδα στις αγορές θα ολοκληρωνόταν με… δάκρυα.
Σήμερα, η Wall Street -ειδικά τις τελευταίες ημέρες- δέχεται σημαντικές πιέσεις και, όπως όλα δείχνουν, ο Σεπτέμβριος θα ολοκληρωθεί με ζημιές, σε όλους τους επιμέρους δείκτες.
Σε κάθε περίπτωση, αφού αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί, ο κ. Ρουμπινί δεν θεωρεί τον εαυτό του ως μάντη ή προφήτη κακών ειδήσεων. Για την ακρίβεια, αυτοχαρακτηρίζεται όχι ως «Dr. Doom», αλλά ως «Dr. Realist», ισχυριζόμενος πως οι απόψεις του είναι σκληρές, αλλά πάντα ρεαλιστικές.
Και, δυστυχώς για την παγκόσμια οικονομία, έχει δίκιο…
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα – ΕΝΦΙΑ: Άλλαξε ο χάρτης περιουσιών και φόρων από «τακτοποιήσεις», Airbnb και μεταβιβάσεις
Συντάξεις Οκτωβρίου και επιδόματα: Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα
«Αχαϊκή Amadeus»: Ουδείς μνηστήρας για τις Made in Greece πίπες
ΠΗΓΗ NEWMONEY